Als wij Bach zeggen, bedoelen we Johann Sebastian Bach. Begrijpelijk, er kan er maar één de grootste zijn! Maar Bach zelf had veel belangstelling voor de vele familieleden die net als hij hun leven in dienst van de muziek stelden. Dit prachtige nieuwe doosje met maar liefst 11 cd’s laat ons genieten van prachtige werken van JS himself – o.a. de Brandenburgse concerten en de Orkestsuites – maar ook van meesterwerken van vier andere ‘Bachen’ uit de dynastie. Maak kans op zo’n schitterende box door de vraag hieronder te beantwoorden. Wij geven maar liefst vijf exemplaren weg.

akademie fur alte musik berlin-2.png
Akademie für alte Musik Berlin
akademie fur alte musik berlin-2.png

Bach-dynastie

Ter ere van het veertigjarig jubileum van de Akademie für alte Musik Berlin is deze cd-box met muziek van de familie Bach uitgebracht. Iedere Bach heeft een heel eigen en boeiende geschiedenis. Neem Bachs oudste zoon: Wilhelm Friedemann Bach. Zijn vader zag zijn grote talent en ook sommige tijdgenoten beschouwden hem als de meest begaafde van de Bach-zonen. Maar WF kon sociaal-maatschappelijk nooit helemaal zijn draai vinden en greep vaker naar de fles dan goed voor hem was. Carl Philipp Emanuel deed in originaliteit niet voor zijn oudere broer WF onder. Aan het Berlijnse hof van Frederik de Grote werd CPhE als

klavecinist zeer gewaardeerd, maar als componist te eigenzinnig gevonden. Tegenwoordig ondervindt zijn grote en buitengewoon originele muziek steeds meer waardering. De jongste Bach-zoon die componeerde was Johann Christian. JC componeerde in een galante Italiaanse stijl die ver afstaat van die van zijn vader. Om die reden werd en wordt hij vaak als ‘oppervlakkig’ afgedaan. De twee cd's in dit doosje die aan zijn muziek zijn gewijd maken direct duidelijk dat dit een onzinnig vooroordeel is. Hoe begrijpelijk dat Mozart de grootste waardering voor deze ‘Italiaanse’ Bach had! Nog een herontdekking: Bachs achterneef Johann Ludwig Bach, wiens grootschalige Trauermusik in dit doosje is opgenomen.    

Akademie für alte Musik Berlin

De Akademie für Alte Musik Berlin werd opgericht in 1982, toen jonge leden van verschillende orkesten in Oost-Berlijn zich verenigden tot een onafhankelijk ensemble dat speelde op historische instrumenten. Sinds 1994 nemen ze exclusief op voor Harmonia Mundi F. Hun releases worden veelvuldig bekroond met internationale prijzen zoals de Deutsche Schallplattenpreis, de Franse Diapason d'Or en Cannes Classical Award, de British Gramophone Award of de Nederlandse Edison. Het orkest werkt onder andere samen met dirigent René Jacobs. Daarnaast heeft het ook een vaste band met andere dirigenten, zoals Marcus Creed, Peter Dijkstra, Hans-Christoph Rademann en Daniel Reuss.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op de complete cd-box van The Bach Dynasty hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wat is de familierelatie tussen Johan Sebastian en Johann Ludwig Bach?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 11 oktober. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel