Begin 18e eeuw kreeg Antonio Vivaldi de opdracht een werk te schrijven voor de overwinning van de Republiek Venetië op de Ottomanen tijdens het Beleg van Korfoe. Hij schreef het oratorium 'Judith triumphant over the barbarians of Holofernes’ en gaf alle rollen, zowel man als vrouw, aan vrouwelijke zangers. De ouverture is helaas verloren gegaan, maar Jordi Savall koos voor de uitvoering van het werk door zijn ensembles La Capella Reial de Catalunya en Le Concert des Nations twee andere concerten van Vivaldi als vervangers. Deze twee concerten komen volgens Savall qua toon, snelheid en datum het meeste overeen met het werk dat verloren is gegaan. 

Vivaldi schreef in zijn leven vier oratoria, maar ‘Juditha triumphans devicta Holofernis barbarie’ is de enige overlevende. Het grootse stuk, vol dramatische aria's en rijke koren, is een hoogtepunt in de vocale geschiedenis. Vivaldi gebruikte het libretto van Iacopo Cassetti en vormde het werk naar aanleiding van de beschrijvingen van de overwinning van Venetië in augustus 1716. In het verhaal stuurt koning Nebuchadrezzar zijn leger naar Israël, waar ze de stad Bethulia bezetten met als plan het te veroveren. De jonge, Joodse weduwe Judith gaat naar generaal Holofernes om om genade te vragen, en de generaal wordt verliefd op haar. Na een gezellige avond met veel eten en veel wijn, valt Holofernes in slaap. Judith hakt zijn hoofd eraf, vlucht uit het vijandelijke kamp en bevrijdt Bethulia.

De vrouwen van Ospedale della Pietà

In de oorspronkelijke uitvoering werden alle rollen gezongen door de vrouwen van de Ospedale della Pietà. In de versie van Jordi Savall zingen Marianne Beate Kielland (Judith), Rachel Redmond (Vagaus), Marina de Liso (Holopherne), Lucía Martín-Cartón (Abra) en Kristin Mulders (Ozias). De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door strijkers, aangevuld met een pauk, twee trompetten, een mandoline, vier theorbes, vijf lyra-violen, een viola d'amore, twee blokfluiten, twee hobo's, twee chalumeaus en een orgel.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Vivaldi: Juditha Triumphans' door La Capella Reial de Catalunya en Le Concert des Nations o.l.v. Jordi Savall zijn: dhr. Osman uit De Westereen, mevr. Boekman uit Amersfoort, mevr. Postma uit Baarn, dhr. Roos uit Zoetermeer en mevr. Cuisinier uit Boxmeer. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel