Blaasinstrumenten zijn onmisbaar tijdens de feestelijkheden van Kerst, net zoals het traditionele verhaal van Tsjaikovski's 'Notenkraker'. Dat vond blaasseptet Septura ook, dus combineerden ze de twee voor hun nieuwste cd 'The Nutcracker - arranged for Bass Septet'. Het verhaal wordt ingesproken door acteur Derek Jacobi.

Kamermuziek op blaasinstrumenten

Blaasseptet Septura bestaat uit trompettisten Huw Morgan, Alan Thomas en Simon Cox, trombonespelers Matthew Gee en Matthew Knight, bastrombonespeler Daniel West, tubaïst Peter Smith en percussionist Scott Lumsdaine. De Londense mannen geven door middel van transcripties en arrangementen een nieuwe blaasdefinitie aan expressieve kamermuziek. Ze hebben in totaal al 10 albums opgenomen, waaronder twee kerstalbums. De blazers komen uit grootse Britse orkesten, waaronder de London Symphony, de Royal Philharmonic en de Basel Symphony.

De Notenkraker: Een kerstige klassieker

Het ballet 'De Notenkraker' speelt zich af op kerstavond en gaat over de jonge Clara Stahlbaum. Onder de kerstboom vindt ze haar cadeautje: een houten notenkraker. Om middernacht verandert de notenkraker in een levensgrote man, maar dat is niet alles: de kamer vult zich met muizen. Een leger van peperkoeksoldaten gaat de strijd aan. Na de aftocht van de muizen verandert de Notenkraker in een knappe prins. Clara en de prins naar naar het besneeuwde naaldwoud, waarna ze in het tweede bedrijf afreizen naar Snoepgoedland. Daar wacht de Suikerboonfee de twee op. Het verhaal werd geschreven door Marius Petipa en Ivan Vsevolosjki, die zich baseerden op het sprookje ‘De notenkraker en de muizenkoning’ van Alexandre Dumas. Tsjaikvoski zette het vervolgens op muziek, waarna het uitgroeide tot één van de meest geliefde balletten ter wereld.

Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Tchaikovsky: The Nutcracker' zijn: dhr. van Hoorn uit Tilburg, dhr. Witteveen uit Winterswijk, mevr. Louwrier uit Amstelhoek, mevr. van der Woude en mevr. Sarton uit Ermelo. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel