Venetië = opera en opera = Venetië. De prachtige Italiaanse waterstad is van zichzelf al een kleurrijke symfonie, maar het is ook de plek waar de moderne opera werd uitgevonden. Dramaturg en schrijver Willem Bruls neemt je in zijn nieuwste boek ‘Venetiaanse zangen’ mee door vier eeuwen aan operageschiedenis. Wat betekende Venetië voor het operagenre en hoe beïnvloedden haar muzikale bewoners de cultuur van de stad?

Cultuur van vrijzinnigheid

Begin 17e eeuw was Venetië een vrijzinnige, culturele broedplaats. Monteverdi schreef er zijn grootste meesterwerken, Wagner zette de zinderende liefde van Tristan en Isolde om in noten en Vivaldi componeerde voor de grote Venetiaanse theaters. In deze inspirerende omgeving groeide de dramma per musica uit tot de kunstvorm opera zoals we haar nu kennen, vol recitatieven en aria’s. Venetië heeft een magische werking gehad op opera - en heeft dat nog steeds - en in het boek ‘Venetiaanse zangen’ wordt deze invloed grondig onderzocht.

Venetië in de 17e eeuw
Venetië in de 17e eeuw
Venetië in de 17e eeuw

Willem Bruls

Willem Bruls (1963) studeerde Letteren en Kunstgeschiedenis in Amsterdam. Als schrijver bijt hij zich vast in onderwerpen rondom (klassieke) muziek en theater. Zo deed hij een studie naar Wagners ‘Ring-cyclus’ en schreef hij over orientalisme binnen het operagenre. Als dramaturg werkte Bruls aan grote operaproducties als ‘Il re pastore’, ‘Die Entführung aus dem Serail’ en ‘Prince Igor’. Samen met Pierre Audi werkte hij onder meer aan ‘Tristan und Isolde’. Daarnaast adapteert hij balletten en theaterstukken en regisseert hij producties voor de Operadagen Rotterdam, het Delft Chamber Music Festival en het Gergiev Festival.

Meer over het boek

Titel: Venetiaanse zangen: Opera in Venetië
Schrijver: Willem Bruls
ISBN: 9789045018256
Verschijningsdatum: 1 oktober 2018

De winnaars van het boek 'Venetiaanse zangen: Opera in Venetië' zijn: mevr. van den Houten uit Amsterdam, mevr. Stefelmanns-Takeyama, dhr. Dalm uit Rotterdam, dhr. Bogaards uit Oegstgeest en mevr. Wink uit Holten. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel