In 2017 zong de Duitse tenor Jonas Kaufmann in the Royal Opera House in Londen de titelrol in Verdi's opera 'Otello'. De reacties waren zo lovend - The New York Times noemde zijn performance "an Otello for the Ages" - dat dirigent Antonio Pappano en Kaufmann de opera naar de studio brachten en voor het eerst in jaren een volledige studio-opname van het werk maakten.

De opnames, gemaakt in Rome, stonden er in twee weken op. De warme samenwerking tussen Jonas Kaufmann en Antonio Pappano gaat ver terug - Pappano dirigeerde Kaufmanns debuut als Otello. De muziek in de prachtige productie wordt verzorgd door het Orchestra e Coro dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia en naast Kaufmann staan sopraan Federica Lombardi als Desdemona en bariton Carlos Álvarez als Jago.

Verdi's 'Otello'

'Otello' is een opera van Giuseppe Verdi, gebaseerd op het toneelstuk 'Othello' van William Shakespeare. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd in Milaan in 1887 en was direct een groot succes. Het verhaal gaat over generaal Otello, getrouwd met Desdemona. Jago, een lagere officier, heeft een hekel aan Otello en probeert hem neer te halen door hem te vertellen dat zijn vrouw Desdemona vreemdgaat met kapitein Cassio. Otello, een zeer jaloerse man, gelooft hem, met alle gevolgen van dien.

Jonaus Kaufmann

Van alle operarollen voor de tenor, is die van Otello één van de absolute hoogtepunten. Veeleisend, dramatisch, kleurrijk en uitdagend. Kaufmann over de rol: "It is, to put it simply, from beginnen to end a piece that poses huge emotional demands. But as soon as you get your voice and emotions under control, it's fantastic to sing." Kaufmann zong eerder de tenorrol van Cassio in een Amerikaanse productie van de opera en voor zijn solo-album met werken van Verdi in 2013 nam hij al enkele passages als Otello op. In 2017 kwam zijn grootste droom uit - als Otello zelf op het podium staan. 

Prijsvraag (verlopen)

Het antwoord op de vraag Welke andere Italiaanse componist schreef ook een opera genaamd 'Otello'? is: Gioachino Rossini. De winnaars van de cd 'Verdi: Otello' van het Orchestra e Coro dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia en tenor Jonas Kaufmann zijn: dhr. Oosterbaan uit Rotterdam, mevr. Steen uit Eemnes, mevr. Oosterling uit Nunspeet, mevr. Bekkema uit Oosterhesselen en dhr. Zemichael uit Delft. Van harte gefeliciteerd!

N.b. In verband met het coronavirus worden de cd's op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel