Erik Bosgraaf en Francesco Corti, twee moderne en innovatieve musici, schijnen hun licht op 18e-eeuwse blokfluitmuziek. Dat klinkt misschien als een ongebruikelijke combinatie, maar de twee mannen laten op de cd 'Unico Wilhelm van Wassenaer and the Recorder in the Low Countries' zien hoe bijzonder en veelzijdig de blokfluit is. Op het album staat muziek van vaderlandse componisten zoals Van Wassenaer en Van Noordt, aangevuld met muziek van componisten die een belangrijke link hebben met Nederland.

De blokfluit: populair en veelzijdig

De blokfluit was in de Renaissance en Barok een ontzettend populair instrument. In het Nederland van de 17e en 18e eeuw klonk hij veelvuldig in de salons van rijke families en componisten uit die tijd schreven prachtige sonates voor blokfluit en klavecimbel. Onder meer Van Wassenaer, Parcham, Fiocco, Leclair and Van Noordt lieten een fantastisch repertoire achter. Bosgraaf en Corti ontdekken deze muziek op de cd 'The Recorder in the Low Countries'. Low Countries - waarom zitten er dan namen van buitenlandse componisten bij? Nou - allemaal hebben ze een link met ons land. Parcham, Schickhardt en Leclair woonden en werkten in Nederland en de muziek van Jean-Baptiste Loeillet werd uitgegeven in Amsterdam. Unico Wilhelm van Wassenaer, een Hollandse componist waarvan sommige werken pas in de jaren negentig werden ontdekt, staat het meeste in de spotlights.

Erik Bosgraaf en Francesco Corti

De samenwerking tussen blokfluitist Erik Bosgraaf en klavecimbelspeler Francesco Corti is al jaren zeer succesvol en wordt internationaal geprezen. Bosgraaf staat bekend om zijn virtuositeit en avontuurlijke aanpak - hij improviseert en experimenteert en werkt veelvuldig samen met andere musici, kunstenaars en filmmakers. Er is weinig wat de blokfluitist niet speelt, want zijn oeuvre strekt zich uit van middeleeuwse muziek tot moderne hits. Ook voor anderen is hij een inspiratiebron, want er zijn al meer dan honderd werken exclusief voor hem geschreven. In 2009 ontving hij, samen met gitarist Izhar Elias, de Grachtenfestivalprijs en in 2011 won hij de Nederlandse Muziekprijs. De Italiaanse Francesco Corti speelt klavecimbel en organist en werkt als solist over de hele wereld. Zijn debuutalbum stonden in het teken van componist Louis Couperin. Eerder namen Bosgraaf en Corti samen al sonates van Händel en Telemann op. 


Prijsvraag

De winnaars van de cd 'Unico Wilhelm van Wassenaer and the Recorder in the Low Countries' zijn: mevr. Groenewoud uit Culemburg, dhr. de Wit uit Ermelo, dhr. Kok uit Soest, dhr. Horn uit Apeldoorn en mevr. Lieverse uit Rijsenhout. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel