De geschiedenis van de klarinet en het klarinetconcert gaat ver terug: in de achttiende eeuw kreeg het blaasinstrument voor het eerst een prominente soloplek in een orkest. De klarinet is een afgeleide van de middeleeuwse voorloper de chalumeau en werd in 1690 door Johann Christoph Denner in de huidige vorm uitgevonden. De muziek op de 14 cd’s in de box ‘Clarinet Concertos’ tonen wat het instrument allemaal kan - van bekende klarinetklassiekers van Mozart, Rossini en Weber, tot moderne parels van Hindemith, Copland en Tansman, allemaal uitgevoerd door de beste klarinettisten ter wereld.

De achttiende eeuw was een gouden periode voor de klarinet: de klassieke wereld was in transitie en het instrument werd door verbeteringen steeds interessanter voor componisten. Crusell en Baermenn, beiden zelf klarinettist èn componist, grepen hun kans en schreven prachtige werken voor orkest en klarinet. 

Ook Mendelssohn heeft geweldig werk voor het instrument geleverd, al zijn deze composities niet heel bekend bij het grote publiek. Daarnaast stortten Rossini en Mercadante - vooral geliefd om hun opera’s - zich op het genre. Kijken we naar recenter werk, komt vooral de jazzy invloed van Copland naar boven. Deze werken samen tonen aan dat de klarinet een brede reikwijdte heeft aan mogelijkheden. Op de cd-box 'Clarinet Concerto's' klinken uitvoeringen van onder anderen klarinettisten Davide Bandieri en Eddy Vanoosthuyse.

CD-informatie

Clarinet Concertos (14 cd’s) - Met muziek van o.a. Bruch, Copland, Mendelssohn, Molter, Mozart, Rossini en Weber
Diverse uitvoerenden, waaronder Davide Bandieri, Per Billman, Eddy Vanoosthuyse, Oskar Michallik, David Singer en Maria du Toit
Brilliant Classics 95787

De winnaars van de box 'Clarinet Concertos' zijn: dhr. Brinkweg uit Hilversum, mevr. Zuiderbaan uit Leeuwarden, mevr. Shamoeva uit Boxmeer, dhr. Foekema uit Zundert en mevr. Briët uit Voorschoten. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel