In 1726 schreef de Franse componist François Couperin, bijgenaamd ‘Le Grand’, de kamermuziekbundel ‘Les Nations’. Deze vier sonates vertegenwoordigen de vier grote katholieke machten van Europa in de 18e eeuw: Frankrijk, Spanje, het Heilige Roomse Rijk en het huis van Savoye. De bundel is een bijzondere samensmelting van de Italiaanse triosonate en een Franse suite. De Spaans-Catalaanse Jordi Savall, een ware pionier op het gebied van oude muziek, brengt op zijn nieuwste cd 'Couperin - Les Nations 1726' samen met een verzameling fantastische musici deze vier verrassende werken.

Couperin: De koning van Barok

De familie Couperin domineerde in het 17e-eeuwse Frankrijk het componistenvak. Eén van de belangrijkste leden van de familie was François. Als tienjarig jongetje erfde hij zijn vaders organistenpost aan de St. Gervais in Parijs en dat bleek het begin van een grootse carrière. François was een voorloper binnen de barok en schreef voornamelijk voor de klavecimbel - zowel muziek als theorie over het spelen en begeleiden. Het theoretische werk 'L'Art de Toucher le Clavecin' geldt tegenwoordig als een onschatbare waarde voor klavecimbelspelers èn onderzoekers.

François Couperin
François Couperin
François Couperin

Jordi Savall: Leider van de oude muziek

Denk je aan oude muziek, dan denk je aan Jordi Savall. Deze Spaans-Catalaanse dirigent, componist en gambist is een leidende figuur binnen de middeleeuwse -, renaissance-, volks- en barokmuziek. Na een studie cello aan het Conservatori Superior de Música Liceu in Barcelona raakte hij geïnteresseerd in oude muziek en leerde hij zichzelf de viola da gamba spelen. Savall werd bekend bij het grote publiek toen hij de soundtrack voor de film ‘Tous les matins du monde’ met Gérard Depardieu mocht schrijven.

Festival Oude Muziek Utrecht

Jordi Savall is een bekend gezicht bij het jaarlijkse Festival Oude Muziek Utrecht - hij staat regelmatig als dirigent op het podium. Ook in 2018 is weer hij van de partij. Op zondag 31 augustus laat hij samen met ensemble Hespèrion XXI 'Les Nations' van Couperin horen.

CD-informatie

François Couperin
Les Nations 1726
Monica Huggett [viool], Chiara Banchini [viool], Ton Koopman [klavecimbel], Hopkinson Smith [theorbe], Stephen Preston [fluit], Michel Henry [hobo], Ku Ebbinge [hobo], Claude Wassmer [fagot] en Jordi Savall [altviool en directie]
AVSA9928

De winnaars van de cd 'Les Nations 1726' o.l.v. Jordi Savall zijn: dhr. Glastra uit Laren, mevr. Péquignot uit Arnhem, mevr. Ravensbergen uit Zoetermeer, dhr. Potstra uit Drachten en mevr. van Meeuwen uit Amsterdam. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel