"De muziek van Rameau is gewoon geniaal geschreven muziek voor toetsinstrumenten". De IJslandse pianist Víkingur Ólafsson brengt op zijn nieuwste cd een ode aan de componist, en laat Rameau in gesprek gaan met een andere favoriet - Debussy. De twee kunnen samen "tijd en ruimte verslaan met muziek".

Voor Ólafsson staat Rameau, samen met Händel en Scarlatti, gedeeld tweede na Bach. De pianist is gek op de muziek van de revolutionaire Franse componist. Maar ook Debussy is onmisbaar in zijn repertoire. Rameau en Debussy schelen dan wel anderhalve eeuw, samen kunnen ze een tijdsoverschreidend dialoog aan. Víkingur koos van beide componisten zijn ultiem favoriete werken uit, waaronder Debussy's 'Préludes', een hele selectie van Rameaus 'Pièces de clavecin' - daar komen ze ook weer samen - Debussy's 'Hommage à Rameau'. De cd is het derde album dat Ólafsson uitbrengt bij zijn vaste label Deutsche Grammophon.

Van moeders pianoles tot Juilliard

De laatste jaren kan de klassieke muziekwereld niet meer om Víkingur Ólafsson heen. Gramophone noemt hem een "adembenemend briljante pianist", The New York Times ziet hem als de "Glenn Gould van IJsland" en hij werd speciaal geëerd tijdens de Opus Klassiek Awards van 2019. Ólafsson begon zijn carrière thuis bij zijn moeder, een pianolerares - zij leerde hem de basis aan. Al snel werd hij toegelaten tot Juilliard School in New York, waar hij zijn bachelor en master haalde. Inmiddels geeft hij recitals over de hele wereld, was hij in seizoen 2019-2020 solist bij een reeks concerten van het Radio Filharmonisch Orkest en is hij Artist in residence bij het Berlin Konzerthaus. Hij bracht eerder cd's uit met alle pianowerken van Philip Glass, een cd gewijd aan Bach, Schuberts 'Winterreise' - waar hij in 2012 de Award 'Classical Album of the Year' en speelde op zijn debuutalbum fantasieën van Brahms.


Prijsvraag (verlopen)

De winnaars van de cd 'Debussy & Rameau' zijn: dhr. Westendorp uit Ederveen, dhr. Vinken uit Nijmegen, mevr. Hoek uit Wageningen, dhr. Bentlage uit Voorhout en mevr. Renes-Bom uit Putten. Van harte gefeliciteerd!

N.b. De cd's worden i.v.m. het coronavirus pas op een later moment verstuurd.

Deel dit artikel