Musicus Marc Daniel van Biemen beschrijft in zijn onlangs uitgekomen boek een jaar uit zijn leven in het Concertgebouworkest. Wil je weten wat er achter de schermen gebeurt, lees dan Violist. Je krijgt een persoonlijk en eerlijk inkijkje in zijn leven als orkestmusicus. Wil je een exemplaar van Violist winnen, beantwoord dan de vraag hieronder.

'Violist'

Spelen in het Koninklijk Concertgebouworkest is voor de meeste musici slechts een droom. Maar Marc Daniel van Biemen lukte het om op vierentwintigjarige leeftijd een plek als eerste violist in een van ’s werelds beroemdste orkesten te bemachtigen. In Violist neemt hij de lezer mee in de wereld van de klassieke muziek. Waarom is het strijkkwartet de heilige graal? Wat maakt een dirigent zo goed in zijn vak? Hoe ziet het leven on the road eruit? Maar ook de schaduwzijde van het muzikantenbestaan komt aan bod. In ontroerende en aangrijpende passages schetst Marc Daniel een intiem beeld van zijn ingewikkelde jeugd, als kind van een strenge, bevlogen en alcoholistische vader. Dit maakt Violist tot een indringende vertelling over het leven van een jonge musicus in het Concertgebouworkest.

Marc Daniel van Biemen

Marc Daniel van Biemen begon zijn vioolstudie op zesjarige leeftijd bij zijn vader Wybo van Biemen en werd drie jaar later toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Koosje van Haeringen. Hij vervolgde zijn studie bij Jaap van Zweden en later ook Herman Krebbers. Vanaf 2005 studeerde hij aan de Duquesne University in Pittsburgh en vanaf 2007 aan de Yale University School of Music bij Syoko Aki. Marc Daniel van Biemen is sinds mei 2012 eerste violist bij het Concertgebouworkest. Daarnaast is hij aanvoerder van Camerata RCO en primarius van het Alma Quartet.

Op de radio

In radioprogramma Opium (23 mei 2023) ging Annemieke Bosman met Marc Daniel van Biemen in gesprek over zijn pas verschenen boek Violist. Bekijk het interview:

Live in de radiouitzending van Opium speelden Marc Daniel van Biemen en Nicolas van Poucke Liebesleid Liebesfreud van Kreisler (23 mei 2023):

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op dit boek hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Op wat voor viool speelt Marc Daniel van Biemen?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 30 mei. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel