Violist Renaud Capuçon en pianist David Fray spelen op hun nieuwste cd - de eerste opname die ze samen uitbrengen - vier sonates van Johann Sebastian Bach. De kleurrijke en lyrische werken, oorspronkelijk geschreven voor viool en klavecimbel, tonen de virtuositeit van de twee Franse musici. Op de cd staan de sonates nummer 3 (BWV 1016), nummer 4 (BWV 1017), nummer 5 (BWV 1018) en nummer 6 (BWV 1019).

Met de 'Zes sonates voor klavecimbel en viool' volgde Bach de gewoonte van barokcomponisten om zes werken te verzamelen in één bundel. Kijk naar zijn 'Brandenburgse Concerten', de zes 'Cellosuites' en de zes 'Schüblerkoralen'. De sonates werden geschreven tijdens Bachs verblijf in Köthen. Hij voegde een optioneel extra instrument toe, die naar eigen wens te gebruiken was: de viola da gamba. Er wordt maar sporadisch gebruik van gemaakt. De klavecimbel en viool hebben in de sonates een zeer gelijkwaardige relatie, in tegenstelling tot andere vioolsonates. De twee instrumenten gaan als het ware de dialoog met elkaar aan. Renaud en David spelen op hun cd de bewerking voor piano en viool.

Renaud Capuçon en David Fray

De Franse Renaud Capuçon speelt viool vanaf zijn vierde. Tien jaar later ging hij naar het Parijse conservatorium en niet lang daarna begon hij met het meedoen aan internationale wedstrijden, waar hij veel eerste prijzen won. Capuçon is actief als solist en kamermusicus en richtte zijn eigen kamermuziekfestvalfestival op: Rencontres Artistiques de Bel-Air. David Fray, tevens uit Frankrijk, werd in 2008 uitgeroepen tot ‘Newcomer of the Year 2008’ door de BBC. Hij wordt geroemd om zijn muzikale expressiviteit en excentriciteit. 


De winnaars van de cd 'Bach: Sonatas' van violist Renaud Capućon en pianist David Fray zijn: dhr. Bot uit Maasland, dhr. Elekan uit Hilversum, mevr. Caminada uit Oudenbosch, dhr. Lengkeek uit Zwijndrecht en mevr. Mackor uit Winterswijk. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel