Isabelle van Keulen speelt viool én altviool en is al jaren een gevestigde naam binnen de klassieke muziek-wereld. Ze won in haar jeugd diverse pianoconcoursen (onder meer de eerste prijs bij de Eurovision Young Musician of the Year in 1984), werkte samen met dirigenten als Chailly en Gergiev en speelde in meerdere kamermuziekensembles, waaronder het Leopold String Trio en haar eigen Isabelle van Keulen Ensemble. De veelzijdige violiste nodigde voor haar nieuwste album de NDR Radiophilharmonie uit en stortte zich op drie - op het eerste oog heel verschillende - werken: Prokofjevs 'Vioolconcert nr. 1', Waltons 'Altvioolconcert' en Vaughan Williams' 'The Lark Ascending'.

Het lijkt misschien vreemd: een Russisch 'Vioolconcert' naast een Brits 'Altvioolconcert'. Maar de combinatie is Isabelle van Keulen op het lijf geschreven. Ze speelt beide instrumenten even feilloos en heeft de werken, die ze al vanaf het begin van haar carrière heel graag speelt, met liefde uitgekozen. Prokofjevs en Waltons concerten hebben trouwens meer overeenkomsten dan je zou denken; beiden hebben een uit drie delen bestaande opbouw én hebben vergelijkbare thema's, begeleiding en rondo's.

The Lark Ascending

Ook het derde werk op het album is heel dierbaar voor Van Keulen: 'The Lark Ascending' van Vaughan Williams, over het opstijgen van een leeuwerik. Vaughan Williams liet zich voor dit werk inspireren door een gedicht van George Meredith. Het werd oorspronkelijk geschreven voor piano en viool, maar later herschreven voor soloviool en orkest.

blockquote
De drie werken vertegenwoordigen wat ik zo magisch vind aan muziek: hun kracht ligt in de eenvoud.
Isabelle over de werken op haar nieuwste album

CD-informatie
Prokofiev | Walton | Vaughan Williams 
Violin Concerto No. 1 | Viola Concerto | The Lark Ascending
Isabelle van Keulen [viool]
NDR Radiophilharmonie o.l.v. Andrew Manze (Prokofjev), Keri-Lynn Wilson (Walton) en Andrew Litton (Vaughan Williams)
Challenge Classics CC 72793

De winnaars van de cd met muziek van Prokofjev, Walton en Vaughan Williams van violiste Isabelle van Keulen zijn: mevr. de Korver uit Dordrecht, dhr. Loosman uit Breda, mevr. Busman uit Deventer, mevr. van Essen uit Kootwijkerbroek en dhr. de Haan uit Amersfoort. Van harte gefeliciteerd!