Elke violist krijgt er op een gegeven moment wel mee te maken: de vioolcyclus ’24 Caprices’ van de Italiaanse componist Niccolò Paganini. Met zijn 24 stukken (een capriccio is een klein en levendig muziekstuk) wilde Paganini het publiek een geheel nieuwe ervaring bieden. De virtuoze violiste Lisa Jacobs is gek op de muziek en speelt al Paganini vanaf haar tiende. Hoog tijd voor een opname van één van haar favoriete componisten!

Technische hoogstandjes

De vioolcyclus '24 Caprices' zit propvol technische hoogstandjes. Daar was Paganini sowieso goed in - hij shockeerde het publiek graag met muzikale experimenten en imitaties. De dierenimitaties zijn ook in de 'Caprices' terug te horen: vogels, ezels, maar ook jachthoorns en emoties worden door de viool tot leven gewekt. Een capriccio staat bekend om de drama en variatie. Kalme loopjes wisselen zich plotseling af met vurige en heftige passages. En dat is precies waar Lisa Jacobs zo gek op is.

Gevarieerde passie

Het zijn niet persé de technische aspecten die haar aanspreken, maar wel de enorme variëteit. Muzikale karakters, het buitengewone landschap dat wordt geschept en de lyrische fantasie hebben haar haar hele leven al geïnspireerd. Lisa is een gepassioneerde en communicatieve musicus en met Paganini kan ze zich helemaal uitleven. 

blockquote
De hele cyclus vormt een staalkaart van het leven. Liefde, vreugde, verdriet, drama, wanhoop, eenzaamheid, pijn: werkelijk álles zit erin.
Lisa Jacobs over Paganini’s ‘Caprices’ in een interview met Luister

CD-informatie

Paganini: 24 Caprices Opus 1 for violin solo
Lisa Jacobs [viool]
Cobra 8713897904307

De winnaars van de cd 'Paganini: 24 Caprices Opus 1 for violin solo' door Lisa Jacobs zijn: mevr. de Bont uit Amsterdam, mevr. Nauta uit Hilversum, mevr. Cuisinier uit Boxmeer, dhr. van Eenige uit Bergen op Zoom en mevr. Lagerburg uit Meppel. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel