De Amerikaanse trompettist en componist Wynton Marsalis is pionier op het gebied van Amerikaanse cultuur en jazz en smelt het genre graag samen met klassieke muziek. Speciaal voor violiste Nicola Benedetti schreef hij twee gloednieuwe werken: het 'Vioolconcert in D', waarin hij vier eeuwen aan barokmuziek voorbij laat komen, en 'Fiddle Dance Suite', een stuk voor solo viool vol traditionele dansstijlen. Beide werken vertellen het levensverhaal en bovenal de muzikale droom van de Schotse Nicola.

Nicola Benedetti werd in 1987 geboren in het Schotse plaatsje West Kilbride, waar ze op vierjarige leeftijd werd ontdekt als vioolnatuurtalent. Als klein meisje mocht ze al aan de slag als concertmeester van het National Children's Orchestra of Great Britain en op haar 16e kreeg ze haar eerste grote prijs: ze werd uitgeroepen tot Young Musician of the Year. Inmiddels is ze een veelgevraagd en geliefd musicus en reist ze voor haar optredens de wereld over. Sinds 2004 heeft ze een exclusief contract bij Deutsche Grammophon. In 2019 was ze de grote winnaar van The Best Classical Award op The Global Awards 2019.

Een virtuoze, muzikale droom

Nicola's bijzondere reis werd door jazzmusicus Wynton Marsalis op muziek gezet. De vier delen van zijn 'Vioolconcert in D' - 'Rhapsody', 'Rondo Burlesque', 'Blues' en 'Hootenanny' - representeren allemaal een ander deel van haar muzikale droom en komen door middel van storytelling tot leven op de viool. Marsalis: "Nicola wilde een stuk vol menselijke emotie. Ze wil mensen raken met de magie van virtuositeit en de warmte van haar geluid." Daarnaast passen de stukken naadloos in de Westerse vioolgeschiedenis en exploreert het concert vier eeuwen aan vioolmuziek, van barok tot de 21e eeuw. Nicola speelt op haar nieuwste album het werk samen met The Philadelphia Orchestra o.l.v. Cristian Măcelaru.

Van Hoedown tot Breakdown

Het tweede werk dat Marsalis voor Benedetti schreef is de vrolijke 'Fiddle Dance Suite'. Dit stuk voor solo viool bevat traditionele Amerikaanse dansstijlen, inclusief een hoedown, jig en reel. De vijf delen heten 'Sidestep Reel', 'As the Wind Goes', ‘Jones’ Jig’, Nicola’s Strathspey’ en ‘Bye-Bye Breakdown’. Benedetti: "Het was een voorrecht om deze twee inspirerende meesterwerken in te studeren en uit te voeren. In de muziek reizen we heinde en verre om alle uithoeken van de wereld, de geest en de ziel te ontdekken."


Prijsvraag

De winnaars van de cd 'Marsalis: Violin Concerto and Fiddle Dance Suite’ door violiste Nicola Benedetti zijn: mevr. Dijkstra uit Winsum, dhr. Kraaiveld uit Papendrecht, dhr. Zweistra uit Leiderdorp, mevr. Niezen uit Amstelveen en mevr. Fritz uit Den Haag. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel