De Japanse violist Shunske Sato was er vroeg bij: al op zijn tweede begon hij met vioolspelen. Niet veel later won hij de eerste prijs bij het Young Concert Artists concours en in 2001 was hij de jongste violist ooit die Beethovens ‘Vioolconcert’ mocht spelen op het Beethoven Festival in Bonn. Per 1 juni 2018 is hij artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging. Op zijn nieuwste cd speelt Sato vier geniale ‘Vioolconcerten’ van Bach, samen met barokorkest Il Pomo d’Oro en violiste van het orkest Zefira Valova als soliste.

Shunske Sato volgde dirigent Jos van Veldhoven op als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging, nadat hij al sinds 2013 concertmeester was. Het orkest en het publiek zijn gek op Sato’s visie op Bach: hij wordt geroemd om zijn durf en het opzoeken van de muzikale grenzen. In de komende jaren zal Sato verschillende producties gaan leiden, waaronder de opmars naar het honderdjarig jubileum in 2021-2022. 

Bachs 'Vioolconcerten'

Vertragend en versnellend, dynamisch en subtiel - de vioolconcerten van Bach bevatten prachtige uitersten. De musici van Il Pomo d’Oro kennen de muziek op hun duimpje en vullen Sato perfect aan. Bach schreef de composities die op de cd staan (BWV 1041, 1042 en 1043), en enkele adapties, rond 1720 in slot Köthen, waar hij kapelmeester was. Deze drie concerten worden gezien als dé authentieke vioolconcerten. De werken zijn opgezet naar voorbeeld van grote Italiaanse meesters als Corelli, Vivaldi en Albinoni. Kenmerkend is de ‘ritornello’-structuur in de openingsdelen, een terugkerend instrumentaal refrein. Het vierde vioolconcert op de cd is BWV 1056, oorspronkelijk geschreven voor klavecimbel (of mogelijk hobo, dat is niet zeker).

CD-informatie

Johann Sebastian Bach: Violin Concertos (BWV 1041, 1042, 1043 en 1056)
Shunske Sato [viool]
Zefira Valova [viool]
Il Pomo d’Oro
Erato 0190295633875

De winnaars van de cd 'Bach: Violin Concertos' van violist Shunske Sato, violiste Zefira Valova en ensemble Il Pomo d’Oro zijn: dhr. den Hollander uit Tilburg, dhr. Fleuren uit Nijmegen, mevr. Franke uit Amsterdam, mevr. Sas uit Dordrecht en mevr. Lieverse uit Rijsenhout. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel