Een barok-dreamteam, bestaande uit sopraan Julia Lezhneva, countertenor Franco Fagioli en ensemble I Barocchisti, brengt drie prachtige werken van de Italiaanse componist Antonio Vivaldi.

blockquote
Gloria in excelsis Deo, et in terra pax hominibus bonae voluntatis.
De hymne waarop Vivaldi zijn 'Gloria' baseerde.

Vivaldi vs. de kerk
Kerkmuziek was een belangrijke leidraad in het leven van Vivaldi. Zijn vader speelde bij de San Marco basiliek in Venetië en zelf werd hij in 1703 tot priester gewijd. In totaal schreef hij drie ‘Gloria’s’, waarvan ‘Het Gloria in D’ zijn bekendste is. Het werk bestaat uit 12 delen, met een openingsfanfare, fantastische aria’s en natuurlijk een afsluitende samenzang tussen altsolo en koor: ‘Domine Deus, Agnus Dei’. 

Baroksterren
Op de cd 'Vivaldi: Gloria, Nisi Dominus en Nulla in mundo pax sincera' storten baroksterren Julia Lezhneva (sopraan) en Franco Fagioli (countertenor) zich samen met Coro della Radiotelevisione svizzera en I Barocchisti o.l.v. Diego Fasolis op het prachtige en populaire ‘Gloria’ van Vivaldi. Lezhneva zingt tevens het verstilde motet ‘Nisi Dominus’ en Franco Fagioli is de perfecte match voor de psalm ‘Nisi Dominus’.

CD-informatie
Vivaldi: Gloria in D major, Nisi Dominus en Nulla in mundo pax sincera
Julia Lezhneva [sopraan]
Franco Fagioli [countertenor]
Coro della Radiotelevisione svizzera en I Barocchisti o.l.v. Diego Fasolis
DECCA 00289 482 3874

De winnaars van de cd 'Vivaldi: Gloria in D major, Nisi Dominus en Nulla in mundo pax sincera' zijn: mevr. Bongaerts-Verdonk uit Culemborg, mevr. Acda uit Eindhoven, mevr. Steen uit Eemnes, mevr. Jaasma uit Drachten en dhr. van der Sterren uit Horst. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel