Het ensemble Vox Luminis, opgericht en geleid door de Franse bariton en dirigent Lionel Meunier, verrast keer op keer met schitterende CD's. Vooral in vaak nog weinig bekende muziek uit de 17e eeuw heeft het ensemble een wereldreputatie. 

Op de nieuwste CD van Vox Luminis werkt dit vocale ensemble samen met het Freiburger Barockconsort, dat op oude instrumenten speelt. Het Requiem in f-klein van de Boheemse componist Heinrich Biber vormt deze keer de hoofdmoot.

Biber was een van de meest virtuoze violisten van zijn tijd, maar schreef later in zijn carrière steeds meer muziek voor de rooms-katholieke eredienst. Het Requiem is een stemmig werk voor vijf vocale solisten, koor en orkest, waarschijnlijk gecomponeerd nadat Biber tot kapelmeester in Salzburg was benoemd.

Onbekende tijdgenoten van Biber

Maar Biber zou Biber niet zijn geweest als hij niet ook een briljante vioolpartij in het Requiem had voorgeschreven. Die partij zal hij vermoedelijk zelf hebben gespeeld. Op de CD staan verder prachtige stukken van vrijwel onbekende tijdgenoten van Biber, te weten Christoph Bernhard en Johann Michael Nicolai. De CD sluit af met twee werken van Johann Joseph Fux, waarmee wij de 17e eeuw verlaten en de 18e eeuw binnenstappen. 

Vox Luminis & Lionel Meunier

Het ensemble Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier, is gespecialiseerd in het Engelse, Italiaanse en Duitse repertoire uit de 17de en vroege 18de eeuw. De Franse dirigent en bariton Lionel Meunier richtte Vox Luminis op in 2004. De laatste jaren treedt hij daarnaast regelmatig als gastdirigent bij andere vermaarde oude muziek-ensembles op.

In Nederland leidde hij bijvoorbeeld tijdens de NTR ZaterdagMatinee van 26 september 2020 Vox Luminis en het Orkest van de Nederlandse Bachvereniging in een schitterende uitvoering van Purcells King Arthur

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze nieuwe CD van Vox Luminis o.l.v. Lionel Meunier hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Welke stad is de thuisbasis van Vox Luminis?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 2 maart. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel