Wie is er niet diep ontroerd, wanneer hij of zij de herkenningsmelodie van de film Schindler's List voor het eerst hoort? De naam van de man 'erachter', de grote filmcomponist John Williams, kennen wij vaak niet eens. Dat zou met de uitgave van deze heerlijke nieuwe cd wel eens snel kunnen veranderen! Nu NPO Radio 4 deze week in het teken van de filmmuziek staat, geeft AVROTROS je een kans om deze nieuwe Williams-cd te winnen! Je hoeft alleen de vraag hieronder te beantwoorden.

A Gathering of Friends

De Amerikaanse componist John Williams en de Chinees-Amerikaanse meestercellist Yo-Yo Ma kennen elkaar al meer dan veertig jaar. Geen wonder dat Williams op een goede dag aan een nieuw Celloconcert voor zijn vriend begon te werken. 'Kan dit eigenlijk wel?', vroeg de componist aan zijn vriend, toen hij hem een bijna sentimentele melodie liet zien die hij een plaats wilde geven in het Celloconcert. Al snel wisten Yo-Yo Ma en John Williams zelf, die allebei voortdurend de grenzen tussen ernstig en licht, hoog en laag opzoeken, het antwoord: deze 'glorious song' moest niet alleen blijven, maar zelfs de basis worden voor het hele vierde deel! Williams' fraaie, lyrische en virtuoze Celloconcert werd al in 2001 door Yo-Yo Ma en de componist voor cd opgenomen, maar werd onlangs helemaal door Williams herzien. De nieuwe versie staat op deze recente cd, die de toepasselijke titel 'A gathering of friends' meekreeg. Samen met het grandioze New York Philharmonic maken Yo-Yo Ma en John Williams, die ook een ervaren dirigent is, er één groot muzikaal feest van. Na het Celloconcert komt een aantal van Williams' grootste filmmuzieksuccessen aan bod, waaronder ... de herkenningsmelodie van Schindler's List!  

blockquote
Een groot muzikaal feest!
 

John Williams

De Amerikaanse pianist, dirigent en componist John Williams - niet te verwarren met de befaamde gitarist met dezelfde naam! - werd in 1932 in New York geboren. Vanaf de late jaren 50 componeerde Williams vooral muziek voor films en tv-programma's. Sinds 1974 is hij de 'vaste' componist voor vrijwel alle films van Steven Spielberg. De muziek voor Jaws (1975) maakte wereldwijd grote indruk. De muziek voor Star Wars (de beroemde film van George Lucas) viel internationaal in de prijzen. Naast alle muziek voor films componeerde Williams symfonieën, concerten en kamermuziek.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze nieuwe cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

John Williams werd maar liefst 52 maal genomineerd voor een Oscar. Hoe vaak won hij deze felbegeerde filmprijs?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 21 juni. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Dit is de laatste Nieuw Klassiek-prijsvraag van dit seizoen. In september 2022 zijn we er weer met de mooiste nieuwe cd's om te winnen. De hele zomer lang kun je nog wel prijscd's winnen bij de Muziekfabriek!

Deel dit artikel