‘Mijn moeder wil mijn naam niet weten’ van Christel Jansen verschijnt deze week. Een verbijsterend waargebeurd verhaal over een moeder, de celliste Lies Verbeek die niet kon 'moederen', over de verwoestende invloed van de oorlog en over hoe jeugdtrauma's doorwerken in de rest van de je leven. Hoewel je bijna niet kan geloven wat er allemaal in één gezin gebeurd is, geeft dit spraakmakende boek een herkenbaar en treffend tijdsbeeld. Wij geven 5 exemplaren weg op onze website.

2010. Esther neemt afscheid van haar stervende moeder, de beroemde celliste Lies Verbeek. Lies was als moeder ongrijpbaar. Ze ontkende het bestaan van Esther en haar broers, de kinderen groeiden op in pleeggezinnen en tehuizen. Esther wil weten wat haar moeder heeft gedreven tot dit drastische besluit. Komt het door haar jeugd als muzikaal wonderkind? Of door het verraad van de Joodse tenor Juliusz Kaufmann, Esthers vader en Lies' grote liefde? Welk aandeel had de oorlog in de keuzes van Lies? En welke rol speelde haar tweede man, Victor Lindenbaum, die naam maakte als 'dokter van het volk', in deze familietragedie?
Alle personages hebben daadwerkelijk geleefd, twee van de drie kinderen leven nog steeds. De echte Victor Lindenbaum was een bekende arts en columnist voor De Telegraaf, die bekend stond om zijn uitgesproken meningen, waarmee hij vaak hevige discussies opriep. Alle historische feiten en optredens in deze roman kloppen.

'De aangrijpende geschiedenis van een zeer getalenteerde vrouw die leefde van, voor en met haar cello en klassieke muziek. Die in de jaren dertig van de vorige eeuw trouwde met een joodse man, een schitterende tenor - wiens ouders de oorlog niet overleefden. Drie kinderen kregen zij, die hun hartstochten in de weg zaten - en die zij schrapten uit hun leven. Een hartverscheurend boek, dat je keel steeds verder dicht knijpt.' - Job Cohen

Christel Jansen

Christel Jansen (Haarlem, 1961) studeerde Slavische talen, communicatie- en religiewetenschappen. Ze werkt als journalist/schrijver en schreef eerder jeugdromans, columns en non-fictie (waaronder De woonschool). Christel Jansen is gefascineerd door familiegeschiedenissen: hoe werkt familieleed, vaak uit eerdere generaties, door in het leven van een individu? Aan de hand van interviews, archiefonderzoek en authentiek bronmateriaal vertelt zij het complete verhaal.

Luister de playlist van Christel Jansen tijdens het lezen:

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op Mijn moeder wil mijn naam niet weten hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Van wie is het gedicht, waarvan Esther in de boektrailer enkele regels voordraagt?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 21 september. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel