Binnen talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert! is een nieuwe cd uitgebracht. De 22-jarige violiste Charlotte Spruit nam, begeleid door pianiste Yang Yang Cai, haar debuut-cd op met werk van onder andere Debussy, Sibelius, Janácek en Matteis. AVROTROS Klassiek geeft maar liefst 10 exemplaren weg van deze cd met heerlijke kamermuziek. Om kans te maken hoef je alleen de prijsvraag hieronder te beantwoorden.

Jong talent

Deze week besteden we weer aandacht aan jong Nederlands talent. Violiste Charlotte Spruit heeft voor haar debuut-cd een mooi afwisselend programma samengesteld.

De vioolsonates van Debussy en Janácek behoren ongetwijfeld tot het beste wat de vroege 20ste eeuw aan vioolmuziek heeft voortgebracht. Minder bekend, maar erg leuk om te leren kennen, zijn de vijf vioolstukken op. 81 van de Fin Sibelius.

Charlotte Spruit speelt ook prachtig barokviool. Zij laat dat horen in de twee toegiften van de onbekende Napolitaanse componist Nicola Matteis (1650-1714), die een grote carrière in Engeland maakte. 

Op deze cd wordt Charlotte begeleid door pianiste Yang Yang Cai. Precies een jaar geleden verscheen haar debuut-cd, eveneens bij AVROTROS Klassiek. 

Charlotte Spruit

Op 4-jarige leeftijd kreeg Charlotte haar eerste vioollessen van vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Inmiddels studeert ze al vijf jaar in Londen waar ze aan de Royal Academy of Music les krijgt van violiste Ying Xue en barokvioliste Rachel Podger.

Ze won in Nederland de tweede prijs bij het Oskar Back Concours (2020) en de Anton Kersjes Vioolprijs (2020) en afgelopen jaar werd ze op barokviool eerste prijswinnaar van het prestigieuze Bach Wettbewerb Leipzig.

Charlotte speelt op een 18e-eeuwse anonieme Italiaanse viool, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Op welk concours in 2022 won Charlotte Spruit samen met kunstenaar Jérémie Queyras de eerste prijs met hun performance ‘Echoes from the Future’?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 17 januari. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel