Twee indrukwekkende symfonieën van Dimitri Sjostakovitsj en Kurt Weill, gespeeld door het sublieme Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van hun eigen internationaal bewonderde chef-dirigent Lahav Shani. Zeg nu zelf, wie wil deze nieuwe cd nou niet hebben? Wij mogen 5 exemplaren weggeven. Beantwoord de vraag en maak kans.

Muziek gecomponeerd onder benarde omstandigheden

Beide symfonieën ontstonden onder de moeilijkst denkbare omstandigheden. Weill ontvluchtte Duitsland toen Hitler aan de macht kwam en voltooide zijn Tweede symfonie in Parijs. Sjostakovitsj werd in het Rusland van Stalin permanent in de gaten gehouden. Zijn muziek werd te westers en te modern gevonden. Jarenlang ging Sjostakovitsj met zijn kleren aan slapen omdat hij iedere nacht vreesde van zijn bed gelicht te worden. Met zijn Vijfde symfonie uit 1937 probeerde hij het gevaar te bezweren. Het werk sluit bewust aan bij de esthetische uitgangspunten van het communistische regime, maar is desondanks persoonlijk en onder de oppervlakte zelfs kritisch op de macht. Weills Tweede symfonie was een groot succes na de wereldpremière in Amsterdam in 1934. Sommige critici vonden het werk te weinig symfonisch en teveel een soort medley van goede melodieën, maar van die kritiek heeft het publiek zich nooit iets aangetrokken. Hoe dan ook, dit is een zorgvuldig samengestelde en prachtig uitgevoerde cd, die je niet snel zult vergeten.

rotterdam phil-2.png
Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Lahav Shani
rotterdam phil-2.png

Lahav Shani & het Rotterdams Philharmonisch Orkest

De 33-jarige Israëlische dirigent Lahav Shani is internationaal een begrip. Behalve een groot dirigent is hij ook een vermaard pianist en contrabassist. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest benoemde hem in september 2018 tot chef-dirigent, de jongste chef-dirigent die het orkest ooit heeft gehad.

Opgericht in 1918 heeft het Rotterdams Philharmonisch Orkest zich een heel eigen plaats verworven tussen Europa’s meest vooraanstaande symfonieorkesten. Thuisbasis van het Rotterdams Philharmonisch Orkest is Concertgebouw de Doelen. Maar het orkest is ook regelmatig op andere locaties te horen: van de Rotterdamse podia tot de meest gerenommeerde zalen in binnen- en buitenland.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze nieuwe cd hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie was de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest voor Lahav Shani?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 14 juni. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel