Komend concertseizoen is de Russisch-Nederlandse violiste Maria Milstein artist in residence bij het AVROTROS Vrijdagconcert. De vier concerten die zij mede heeft geprogrammeerd geven een goed beeld van haar veelzijdigheid. Van verfijnde kamermuziek tot heroïsch soloconcert, van klassiek pianotrio tot wereldpremière. ‘Ik kan niet zeggen waar ik het meest naar uitkijk, ik heb alleen maar snoepjes komend seizoen.’

In 2018 won ze nog de Nederlandse Muziekprijs en in de komende periode staat ze tijdens vier concerten in de schijnwerpers bij AVROTROS Vrijdagconcert: Maria Milstein. Samen met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart zal ze onder meer het eerste vioolconcert van Max Bruch ten gehore brengen. Ook gaat ze de wereldpremière van het nieuwe vioolconcert van Max Knigge, met wie ze aan het conservatorium van Amsterdam studeerde, uitvoeren. In twee concerten zal kamermuziek centraal staan, waarin Milstein samen met haar zus Nathalia (piano) en het Van Baerle Trio muziek van onder andere Franck, Haydn en Schubert zal spelen.

Maria Milstein (1985) studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Ilya Grubert en in Londen bij David Takeno. Hier studeerde ze af met de hoogste onderscheiding. Milstein is sinds 2014 zelf docent aan het Amsterdams Conservatorium. Ze won als violiste meerdere prijzen, waaronder de Nederlandse Muziekprijs in 2018, de hoogste Nederlandse staatsonderscheiding voor een jonge musicus. Daarnaast werd haar debuutalbum ‘Sounds of War’, met pianiste Hanna Shybayeva, in 2015 bekroond met een Edison.

De vier concerten met Maria Milstein

26 NOVEMBER 2021
Kamermuziek door Duo Milstein
Maria Milstein - viool
Nathalia Milstein - piano

GRIEG Eerste vioolsonate
SZYMANOWSKI Mythes
DEBUSSY Vioolsonate
FRANCK Vioolsonate

3 DECEMBER 2021
Maria Milstein speelt Bruch
Radio Filharmonisch Orkest
Edo de Waart - dirigent
Maria Milstein - viool

DIEPENBROCK Ouverture ‘De Vogels’
BRUCH Eerste vioolconcert
STRAUSS Eine Alpensinfonie

11 FEBRUARI 2022
Kamermuziek door Van Baerle Trio
Van Baerle Trio

HAYDN Pianotrio nr. 42 in Es
VERBEY Trio voor viool, cello en piano
SCHUBERT Tweede pianotrio in Es D929

1 APRIL 2022
Milstein solist in Ravel en Knigge

Radio Filharmonisch Orkest
Stanislav Kochanovsky - dirigent
Maria Milstein - viool

RAVEL Tzigane
KNIGGE Nieuw vioolconcert (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS Vrijdagconcert)
SKRJABIN Derde symfonie ‘Le divin poème’

Het AVROTROS Vrijdagconcert: dé klassieke start van je weekend!
Het AVROTROS Vrijdagconcert is een productie van AVROTROS in samenwerking met NPO Radio 4, Stichting Omroep Muziek en TivoliVredenburg. De concerten worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4, elke vrijdag van 20.00 tot 22.30 uur. De presentatie is in handen van Leonard Evers. Terugluisteren kan via nporadio4.nl/avrotrosvrijdagconcert.              

Deel dit artikel