Opium gaat op tour! Het kunst- en cultuurprogramma van NPO Radio 4 is in het najaar van 2019 in verschillende musea te vinden. Eerder vond de museumuitzending plaats in Museum MORE in Gorssel en op vrijdag 11 oktober presenteerde Andrea van Pol de show vanuit Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

De live uitzending vond plaats middenin de tentoonstelling ‘Niki de Saint Phalle aan zee’. Het museum zet ter ere van haar 25-jarig jubileum de Franse beeldhouwer Niki de Saint Phalle met tachtig sculpturen, dertig werken op papier en diverse kunstobjecten in de spotlights. De Saint Phalle staat bekend om haar kleurrijke en uitbundige vrouwenfiguren. In de Opium Museum Tour vertelden museumdirecteur Jan Teeuwisse, conservator Joost Bergman en beeldend kunstenaar Gerti Bierenbroodspot meer over de tentoonstelling. 

Franse chansons door Charlotte Haesen

Ook schoven er klassieke musici aan voor een optreden. Ensemble Café des Chansons verzorgde samen met zangeres Charlotte Haesen de muzikale omlijsting van het programma. Charlotte studeerde jazz aan het Amsterdamse conservatorium. Toen ze op de Noordermarkt in Amsterdam Franse chansons aan het zingen was, liep altvioliste Odile Torenbeek toevallig langs. De muzikale vonk sloeg meteen over en samen stortten ze zich op een chansonprogramma. Speciaal voor dit programma werd ensemble Café des Chansons opgericht, bestaande uit vier musici van het Nederlands Filharmonisch Orkest. Met z'n vijven lieten ze hoogtepunten uit het chansonprogramma horen. Ook pianist Daniël van der Hoeven, voormalig winnaar van de YPF Nationaal Pianoconcours, liet zijn kunsten horen. 

Terugluisteren

Luister de uitzending van de Opium Museum Tour vanuit Museum Beelden aan Zee in Scheveningen terug.

Deel dit artikel