Vanaf vrijdag 28 september 2018 trok de NPO Radio 4 Hart & Ziel Bus - met presentatoren Margriet Vroomans en Ab Nieuwdorp als vaste passagiers - langs zes Nederlandse steden om stemmen te verzamelen voor de Hart & Ziel Lijst. De NPO Radio 4 Hart & Ziel Lijst is een jaarlijks terugkerende toplijst met de 300 allermooiste klassieke stukken ooit geschreven, samengesteld door de luisteraar.

clock update 11 okt 2018, 6:08
De Hart en Ziel Lijst 2018 is bekend!

Donderdag 11 oktober 2018 werd de top 3 van de Hart & Ziel Lijst bekendgemaakt. En dat was een verrassende uitslag, want de Lijst heeft sinds de start in 2012 een nieuwe nummer 1! Franz Schuberts 'Winterreise' staat op de eerste plek, gevolgd door Bachs 'Matthäus Passion' en kort daarop Arvo Pärts 'Spiegel im Spiegel'.


Van Rotterdam tot Deventer

Van de Rotterdamse Markthal tot de Markt in Deventer: de Hart & Ziel Bus deed zes steden aan tijdens de promotietour door Nederland. In startpunt Rotterdam opende burgemeester Aboutaleb officieel de stemperiode. Vanaf maandag 1 oktober trok de bus naar Nijmegen (Plein 1944), Eindhoven (Station), Amsterdam (VU MC), Leeuwarden (Zaailand) en Deventer (Markt).

De route van de Hart & Ziel Bus
De route van de Hart en Ziel Bus
De route van de Hart & Ziel Bus

Live radio-uitzending

Elke dag deden Margriet Vroomans en Ab Nieuwdorp tussen 07.00 en 12.00 uur verslag van de ochtend tijdens de live radio-uitzending. Ze ontvingen klassieke gasten, praatten met lokale luisteraars over culturele kwesties en gaven iedereen de gelegenheid om op hun favoriete klassieke werk te stemmen. Geen NPO Radio 4-programma zonder muziek, dus natuurlijk klonk er ook volop prachtig klassiek, uitgevoerd door ensembles en musici uit de regio. Ook na 12:00 uur bleef het gezellig: op weg naar de nieuwe locatie stopte de Bus nog op verschillende plekken langs de route. In De Muziekfabriek hoorde je anekdotes van klassiekliefhebbers en in Podium geven bekende musici tips voor het stemmen. 

Hart & Ziel Festival

Van maandag 15 t/m vrijdag 19 oktober 2018 hoor je de hele week lang alle 300 werken op NPO Radio 4. De Lijst wordt afgesloten op vrijdag 19 oktober 2018 met het Hart & Ziel Festival in het Utrechtse TivoliVredenburg. Dit festival, vol leuke activiteiten en live muziek, is gratis toegankelijk. 

Beluister het slotconcert van de Hart & Ziel Lijst 2017:

Deel dit artikel