Cellist Leonard Besseling en journaliste Nina Schuttert reizen in de unieke YouTube-serie 'Roadtrip la Bohème' door het Italië van operacomponist Giacomo Puccini. Wie was de excentrieke casanova? En in hoeverre leven zijn opera's door in de Italiaanse cultuur?

Cellist Leonard en filmmaker Gijs Besseling droomden al jaren van het maken van een documentaire. Gedreven door idealisme en met behulp van een crowdfundingcampagne kregen ze het voor elkaar. 'Roadtrip la Bohème' is een inspirerende zoektocht naar de Italiaanse wortels van operacomponist Puccini en het gehele operagenre.

De kenner vs. de liefhebber
Waar Leonard veel kennis heeft van Puccini en zijn repertoire, neemt Nina Schuttert de plek in van operaliefhebber, die ook nog eens vloeiend Italiaans spreekt. In de serie zie je naast de prachtige woonplekken van Puccini ook delen uit zijn bekendste opera's, waaronder 'Turandot' en 'Madama Butterfly'. Daarnaast laten de musici van Club Classique samen met tenor Adriano Graziani de allermooiste aria's horen en praten Leonard en Nina praten met de laatste nazaat in de stamboom van de familie: Simonetta Puccini, die enkele maanden na de opnames overleden is.

Roadtrip la Bohème live
Na de roadtrip door Italië, haalt ensemble Club Classique Puccini terug naar Nederland. In de gelijknamige theatertour combineren de musici beelden uit de YouTube-serie met live muziek. De voorstelling is te zien in theater en op festivals door heel Nederland.

Leonard en Gijs Besseling en Club Classique in Opium

Deel dit artikel