In september 2014 werd VondelCS, het epicentrum van het Amsterdamse Vondelpark en het voormalige filmmuseum, de nieuwe thuisbasis van het NPO Radio 4-programma Opium (toen nog Opium op 4). Onderdeel van VondelCS was De Torenkamer, het kleine kamertje linksbovenin het gebouw (een stuk of vier stijle trappen omhoog). In deze toren nam elke week een kunstenaar zijn of haar intrek. Van schilders, parfummakers, schrijvers en illustratoren, tot musici en dansers - alle disciplines kwamen voorbij. Op vrijdagavond werd het resultaat, het magnum opus, live gepresenteerd in de uitzending. Per januari 2019 is Opium verhuisd naar de NPO Radio 4-studio in Hilversum. Hiermee moest er ook een nieuw onderkomen worden bedacht voor de artist in residence. Die is gevonden en wel in een hele bijzondere vorm: die van een pipowagen!

Aan de vijver van het AVROTROS-gebouw in Hilversum is een gloednieuwe, houten wagen gebouwd. Per februari is hij in gebruik genomen en omgedoopt tot Opium Atelier. Elke week wordt de wagen door een nieuwe kunstenaar bewoond en elke avond is er contact tussen de kunstenaar en de live uitzending in de studio, een paar minuten verderop. Op vrijdagavond haalt presentatrice Annemieke Bosman de kunstenaar op uit het Atelier en wordt het voltooide werk besproken.

De opening en de eerste bewoner

Maandag 4 februari 2019 werd het Opium Atelier officieel geopend. Presentator Hans van den Boom introduceerde de eerste kunstenaar die de wagen een week onder zijn hoede krijgt, contrabassist James Oesi, en gaf mediadirecteur van AVROTROS Bart Barnas de eer om het Atelier te openen.  


Lees meer over het NPO Radio 4-programma Opium.

Deel dit artikel