Elke zomer, in 2019 al voor de 38e keer, wordt de prachtige voormalige abdij Rolduc in Kerkrade omgetoverd tot festivalterrein. Het Orlando Kamermuziek Festival is het oudste én grootste kamermuziekfestival van Nederland en houdt in de muzikale programmering rekening met werkelijk iédereen - de doelgroep die centraal staat is de leeftijd 12 tot 65 plus. AVROTROS heeft een bijzondere band met het festival, want al sinds de allereerste editie worden er concerten opgenomen en uitgezonden op NPO Radio 4. Ook in 2019 worden er concerten opgenomen. Benieuwd welke? En wil je zelf ook graag eens, met korting of zelfs gratis, het festival bezoeken?

Het festival, dat in 2019 plaatsvindt van 8 tot en met 18 augustus, biedt masterclasses, workshops, lezingen en bovenal fantastische concerten aan. Het festival is internationaal bekend om de diversiteit: niet alleen in leeftijd, maar ook in niveau. Amateurmusici krijgen de kans zich te ontwikkelen bij interessante masterclasses en internationaal geroemde topmusici verrassen op het podium.

Een ander uniek element is de locatie - de akoestiek van de abdij zorgt voor een magische sfeer. Stel je voor: die klassieke klanken, galmend door de oude kloostergangen. Ook in de directe omgeving van Rolduc vinden concerten plaats. Zo zijn het openings- en slotconcert in Theater Kerkrade te bewonderen.

Centraal componist Hans Kox

In 2019 staat de muziek van de Nederlandse componist Hans Kox centraal tijdens het festival. In maart dit jaar maakte Orlando Festival bekend dat Kox op 88-jarige is overleden, niet lang nadat hij met de organisatie van het festival de programmering had besproken. Daarom is besloten de 38e editie van het festival als eerbetoon aan de componist in te richten. Op het programma staan meerdere uitvoeringen van Kox' kamermuziekwerken, die vele jaren redelijk onbekend zijn gebleven.

Orlando Festival op NPO Radio 4

Op dinsdag 20 en woensdag 21 augustus hoor je op NPO Radio 4 twee prachtige opnames van Orlando-concerten. Op dinsdag hoor je muziek van Poulenc, Liszt, Kox en Mozart door fantastische musici als fluitiste Ingrid Geerlings, fagottist Dorian Cooke, violist Shunske Sato en harmoniumspeler Dirk Luijmes (opname van 15 augustus). Woensdag kun je genieten van Zemlinsky, Weber, Berg en Reger door Gruppo Montebello o.l.v. Henk Guittart. De concerten zijn te horen van 20.00 tot 22.30 uur.


De winnaars van kaarten voor het openingsconcert op 8 augustus 2019 zijn mevr. Peters, mevr. van Wijck, mevr. Bloemers, dhr. Arts en mevr. Gulikers. De winnaars van kaarten voor het slotconcert op 17 augustus 2019 zijn mevr. van Vliet, dhr. Lucker, dhr. Lendfers, mevr. Cator en mevr. Kohlen. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel