Donderdagmiddag 8 december 2016 werden zo’n 200 toevallige passanten van Het Koninklijk Concertgebouw verrast met een mini-concert door pianiste Anna Fedorova.


De gelukkigen werden tot hun verbazing op straat uitgenodigd voor een intiem optreden van de populaire pianiste. Aanleiding voor het verrassingsconcert was de 10-miljoenste view van de YouTube-video waarin Anna Fedorova als solist te horen is in Rachmaninoffs Tweede pianoconcert. Deze opname  uit 2013 werd gemaakt tijdens een Zondagochtend Concert , de succesvolle concertserie die al 22 jaar wordt georganiseerd in samenwerking met AVROTROS en die elke week live wordt uitgezonden op NPO Radio 4. 

De succesvolle YouTube-video van Anna Fedorova wordt op dit moment door zo’n 110.000 belangstellenden per week bekeken. De meeste views zijn afkomstig uit de Verenigde Saten, Mexico, Frankijk, Groot-Brittannië en Japan. Opvallend detail is dat de video in Noord Korea 37 keer is bekeken en daar de langste kijktijd per bezoeker scoort, zo’n 36 minuten per bezoek.

Anna Fedorova
Fedorova begon haar professionele piano-opleiding in haar geboorteplaats Kiev en vervolgde deze in Londen en Imola. Onder haar docenten treffen we Norma Fisher en Leonid Margarius. Ook lessen van Alfred Brendel, Menahem Pressler en Andras Schiff waren van groot belang voor haar muzikale ontwikkeling. Anna won belangrijke prijzen tijdens concoursen en maakte in snel tempo carrière. Puttend uit een breed repertoire van concerten soleerde ze inmiddels bij vele grote  orkesten, waaronder het Dallas Symphony Orchestra, het Tokyo New City Orchestra en de Nordwestdeutsche Philharmonie. Met het laatstgenoemde orkest speelde ze  in 2013 Rachmaninovs Tweede pianoconcert waarvan de YouTube-video inmiddels meer dan 10 miljoen keer bekeken is.

Deel dit artikel