Het eten van chocolade maakt iets los in ons brein. Dit stimulerende en activerende effect kan worden versterkt door muziek, zodat het gevoel van ontspanning en geluk nóg meer toeneemt. Pianiste Iris Hond maakte naar aanleiding van dit onderzoek een chocoladecompositie: vijf pianowerken gebaseerd op de hersengolven van mensen die vijf verschillende soorten chocolade eten. De naam van het werk? A Symphony of Taste!

Chocolademerk Godiva liet een onderzoek uitvoeren naar de hersenactiviteit van een mens bij het eten van chocola. Neuropsycholoog Tim Smits voerde het onderzoek uit en wat bleek: als je een stukje chocolade eet, is er een sterk verhoogde activiteit terug te vinden in de hersenen. Dit is terug te zien in de elektrische pulsjes die de zenuwcellen afgeven. Afhankelijk van de smaak van de chocolade zijn er zeer diverse kleurenpaletten terug te zien op de hersenscans. Zo is er een evenwichtige balans aan kleuren bij het eten van romige chocolade en zorgt een excentrieke smaak, met bijvoorbeeld fruit erdoorheen, voor jubelende hersengolven. Smits: "Chocolade met een hoog cacaogehalte heeft vooral effect op het cognitieve deel van de hersenen en zorgt voor extra alertheid. Na het eten van pure chocolade verbetert het korte termijngeheugen en kunnen mensen zich beter concentreren. Chocolade met een lager cacaogehalte (melk) heeft een sterker effect op het beloningscentrum van het brein, waardoor iemand een toename van ontspanning, gelukzalig gevoel en soms zelfs afname van pijn en stress kan ervaren.”

Muziek en smaakbeleving

In Engeland werd eerder al onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op onze smaakbeleving. Professor Charles Spence en dr. Janice Wang van Oxford University ontdekten dat het luisteren naar bepaalde muziek onze smaak kan beïnvloeden. In Nederland werd het onderzoek omgedraaid en kwam er een nieuwe vraag naar boven: wat nou als je hetgeen wat je proeft en ervaart bij het eten van chocolade, kan worden omgezet in muziek? Wat nou als de hersengolven op papier kunnen dienen als muzikale golven op bladmuziek?

blockquote
Chocola kan je op een bepaalde manier echt raken. Het kan je echt even uit het moment halen. Net zoals muziek.
Iris Hond over het eten van chocola

Zoet en zwoel en bitter met bite

Met deze vragen kwamen ze uit bij de Nederlandse pianiste en componiste Iris Hond. Ze nam het genotsgevoel van chocolade en de spanningsbogen van de hersengolven als uitgangspunt voor een nieuwe compositie. Vijf verschillende smaken chocola leverden vijf verschillende muziekwerken op: melkchocola, pure chocola (72%), zeer pure chocola (90%), chocola met gezouten karamel en chocola met bloedsinaasappel. Hond: "De hersengolven creëerden voor mij een directe inspiratie om vanuit te schrijven. De zoete chocolade brengen je in superzachte, bijna zwoele staat. In de bittere en pure zit meer 'bite' en letterlijk meer donkerte."

Beluister 'melkchocolade' en lees meer over het onderzoek:

Bron: godivachocolate.nl

Deel dit artikel