Stravinsky zei: "Om te kunnen creëren heb je een dynamische kracht nodig, en welke kracht is daarvoor beter dan liefde?"  Liefde en klassieke muziek, die twee zijn innig met elkaar verstrengeld. Soms smachtend, dan euforisch, maar ook met aandacht voor de donkere kant: voor de teleurstelling, onzekerheid, eenzaamheid, verbetenheid en jaloezie. Allemaal affecten die verknoopt zijn met de liefde en elkaar afwisselen in de dolle rit van het leven. Ook in de levens van componisten, want daarin zijn componisten net mensen.

Kom in de sfeer van Valentijnsdag met een romantische tijdreis langs liefdevolle klassieke klanken en klassieke Valentijns-mysteries. 

Valentijnsdag 

Op 14 februari is het Valentijnsdag: de dag van de liefde! Er gaan vele verhalen rond over de oorsprong van het feest; zo werd er in de 18e eeuw gezegd dat het Valentijnsfeest een vervanger was van het oude Lupercalia, een Romeins vruchtbaarheidsfeest. Dat feest - ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk - werd gevierd op 15 februari.

Lupercalia was een belangrijk feest, waarbij ongehuwde mannen en vrouwen aan elkaar werden gekoppeld voor één dag. Later werd het feest als heidens bestempeld. In het jaar 496 veranderde paus Gelasius Lupercalia in St.-Valentijnsdag.

Top 10 intense klassieke affaires 

10) Igor Stravinsky en Coco Chanel

9) Clara Schumann en Johannes Brahms

8) Giacomo Puccini en Elvira Gemignani

7) Alma Mahler en…iedereen?

6) Claude Debussy en Lilly Texier

5) Don Carlo Gesualdo en Donna Maria D’Avalos

4) Hector Berlioz en Harriet Smithson en Marie Recio

3) Francis Poulenc en Richard Chanlaire

2) Erik Satie en Suzanne Valadon

1) Percy en Ella Grainger

Klassieke Valentijns-Mysteries

Liefdevolle muziek

Bij een dag vol liefde hoort natuurlijk ook liefdevolle muziek! In de playlist 'Een romantische tijdreis' neemt AVROTROS Klassiek je mee op reis door de eeuwen heen, van Grieg en Pachelbel tot Vivaldi en Glass. 

Deel dit artikel