Het muziekgebouw TivoliVredenburg bestaat in 2019 vijf jaar! Ook de Grote Zaal viert feest: de prachtige concertruimte, waaromheen het nieuwe gebouw is gebouwd, bestaat 40 jaar. Om dit te vieren, maakt TivoliVredenburg een vijfdelige podcastserie over de ontstaansgeschiedenis van het Utrechtse fenomeen. Eén van de afleveringen gaat over het AVROTROS Vrijdagconcert en de omroeporkesten. Hoe is deze concertreeks ontstaan, en hoe groeide het Radio Filharmonisch Orkest uit tot huisorkest van TivoliVredenburg?

In de podcast praat Marco van Es, manager marketing en communicatie van het Radio Filharmonisch Orkest, met cellist Sebastiaan van Eck, ex-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest en directeur van Stichting Omroep Muziek Roland Kieft en programmeur van o.a. het AVROTROS Vrijdagconcert Astrid in ’t Veld.

Beluister de podcast 'Hoe het Radio Filharmonisch Orkest het huisorkest van (Tivoli)Vredenburg werd'

1979: Het gloednieuwe Muziekcentrum Vredenburg

Eind jaren ’70 kreeg Utrecht midden in de stad een gloednieuw muziekcentrum: Vredenburg. Het Utrechts Symfonie Orkest werd aangewezen als huisorkest, totdat in 1985 door bezuinigingen het doek viel voor het orkest. Met het stoppen van het USO gingen er deuren open voor de vele omroeporkesten die Hilversum rijk was. Alle opnames op de radio kwamen tot dat moment vanuit een studio. Daar kwam met dank aan Vredenburg verandering in. Astrid in ’t Veld: “Vanaf 1986 organiseerden bijna alle omroepen wel eens een concert in Vredenburg.” De live omgeving van de Grote Zaal was een verademing voor de symfonieorkesten en de belangstelling was groot. De vrijdagavond groeide uit tot de vaste dag voor omroeporkesten. De Vrijdag van Vredenburg werd geboren. Nieuwe en zware bezuinigingsrondes volgden en helaas werden veel van de omroeporkesten opgeheven. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor bleven over. 

2007: De start van de bouw van het Muziekpaleis

Utrecht kreeg in 2007 plannen voor een gloednieuw concerthuis rondom het bestaande Vredenburg. Werknaam: het Muziekpaleis. Om de concertseries voort te kunnen zetten, moest er worden uitgeweken naar overige locaties. De Kleine Zaal kon terecht in het Leeuwenbergh Gasthuis in de binnenstad en de Grote Zaal verhuisde tijdelijk naar de grote, ‘Rode Doos’ in Utrecht Leidsche Rijn.

2014: TivoliVredenburg is klaar

Na zeven jaar werd TivoliVredenburg opgeleverd en konden het Radio Filharmonisch orkest en Groot Omroepkoor weer terecht in de vertrouwde Grote Zaal. Roland Kieft: “De Grote Zaal leent zich voor allerlei experimentele opstellingen en je beleeft hier het concert samen.” Wil je meer weten over de omroeporkesten, TivoliVredenburg en de Grote Zaal? Beluister dan de podcast 'Hoe het Radio Filharmonisch Orkest het huisorkest van (Tivoli)Vredenburg werd'.

Bron: TivoliVredenburg.nl

Deel dit artikel