Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom werd Haydn postuum onthoofd? En werd Beethoven vergiftigd? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten.

True crime meets klassiek

Wolfgang Amadeus Mozart lijkt in zijn laatste compositie (het ‘Requiem’) zijn eigen dood aan te kondigen, Haydns hoofd werd uit zijn graf geroofd en Ludwig van Beethoven overleed onder zeer verdachte omstandigheden. True-crime liefhebber Rebecca van der Weijde (28) komt er na het zien van de film Amadeus achter dat de dood van Mozart en andere grote componisten door mysteries zijn omgeven en gaat op onderzoek uit. Samen met AVROTROS en NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp reist ze af naar Wenen, de plek waar de componisten Haydn, Beethoven en Mozart aan hun einde kwamen, om antwoord te krijgen op haar vragen.

In het tweede seizoen van 'Klassieke Mysteries', te beluisteren vanaf januari 2020, duiken Rebecca en Ab in de wonderlijke verhalen rondom het leven en de dood van componisten Frédéric Chopin, Franz Liszt en Niccoló Paganini. Ze gaan op zoek naar antwoorden op de vragen: Waar ligt het hart van Chopin?, Hoe kon Liszt twee keer doodgaan? en Sloot Paganini een deal met de duivel? De zoektocht leidt ze langs Parijs, Warschau, Bayreuth en Italië en van experts als Dokter Dood en celebrity-onderzoeker Gaston Franssen tot pianist Alexander Ullman en vioolbouwers.

Beluister de podcast Klassieke Mysteries via NPO Radio 4, iTunesSpotify, Stitcher of de RSS-feed. 

blockquote
Rondom het 'Requiem' hangt de geur van drama en de geur van de dood.
Dirigent Jules van Hessen over Mozarts ‘Requiem’

Klassieke soundtrack

Zes afleveringen, zes componisten en zes mysteries: aan het eind van iedere podcast worden de belangrijkste vragen van Rebecca beantwoord. De muziek van de componisten dient als sfeermaker, soundtrack en rustpunt bij de bloedstollende avonturen. 

Lees meer over de afleveringen, beluister speellijsten met alle muziek uit de podcast en bekijk foto's van de locaties:

Deel dit artikel