Franz Liszt was een superster achter de piano: een extreme virtuoos, een getalenteerde componist en de eerste echte 'celebrity' die we kennen. Maar zijn levensverhaal heeft ook een duistere kant. Want waarom stond er tientallen jaren voor zijn dood een overlijdensadvertentie in de krant? En waarom ligt hij ongewenst begraven in Bayreuth? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ duiken Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp in dit vreemde en bizarre verhaal. 

Beluister de podcast 'Klassieke Mysteries - 5. Hoe kon Liszt twee keer doodgaan?' via NPO Radio 4, iTunes, Spotify of de RSS-feed.

Franz Liszt was één van de grootste supersterren uit de 19e eeuw. Nadat hij in de Opéra van Parijs een concert van de virtuoze Paganini zag, was hij verkocht: hij wilde net zo goed worden als die man op het podium. Dat lukte, en in heel Europa barstte Lisztomania los.

Ongewenst begraven in Bayreuth

Maar het leven van Liszt nam al op jonge leeftijd een vreemde wending. Want hoe kon het dat er in 1826, toen hij pas 17 jaar was, al een overlijdensadvertentie van hem in de krant stond? Wat gebeurde er tussen hem en zijn dochter Cosima, die langzaam van hem afzonderde en trouwde met één van zijn vijanden? En hoe kwam het dat hij tegen zijn zin in werd begraven in de Duitse stad Bayreuth?

De twee levens van Liszt

Rebecca en Ab beginnen hun zoektocht naar het fascinerende verhaal in Parijs, waar Liszts sterrendom groeide. Vervolgens nemen ze het vliegtuig naar Bayreuth en ontdekken ze waarom Liszt daar absoluut niet wilde zijn. Om meer over Lisztomania te weten te komen, spreekt Rebecca met onderzoeker Gaston Franssen, gespecialiseerd in beroemdheden en het ‘viral’ gaan van nepnieuws in de 19e eeuw. En de Britse pianist Alexander Ullmann weet Rebecca meer te vertellen over de genie van Liszt en zijn twee gezichten: het lijkt haast wel alsof de componist twee verschillende levens heeft geleid...

blockquote
Het lijkt haast wel alsof Franz Liszt twee verschillende levens heeft geleid.
Pianist Alexander Ullman, winnaar Franz Liszt Concours 2017

Études, 'Abschied' en 'Liebestraum'

De lastige levensweg van Liszt is goed terug te horen in zijn muziek: van luchtige walsen in het begin van zijn carrière tot zwaardere geestelijke werken aan het eind. Daarom dienen zijn stukken als zeer toepasselijke soundtrack onder de podcast. Benieuwd welke muziek je hoort tijdens het luisteren? Alle werken zijn verzameld in onderstaande afspeellijst:

Deel dit artikel