Voelde Wolfgang Amadeus Mozart... zijn eigen dood aankomen? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van de componist.

Beluister de podcast 'Klassieke Mysteries - 1. Voorspelde Mozart zijn eigen dood?' via NPO Radio 4, iTunesSpotify, Stitcher of de RSS-feed.


In de zomer van 1791 krijgt de doodzieke Wolfgang Amadeus Mozart bezoek van een anonieme opdrachtgever. De jonge componist wordt door de mysterieuze figuur het volgende aangeboden: schrijf, in ruil voor heel veel geld, een ‘Requiem’ (in de volksmond bekend als een dodenmis). Mozart gaat akkoord en begint aan de mis, maar halverwege het werk overlijdt hij, op 35-jarige leeftijd.

Een natuurlijke dood... of niet?

Was het een toevallige samenloop van omstandigheden, of voorspelde Mozart met het requiem zijn eigen dood? En was het eigenlijk wel een natuurlijke dood? Onder anderen dirigent Jules van Hessen, die het requiem van binnen en buiten kent, en oogarts Richard Zegers, die promotieonderzoek heeft gedaan naar Mozarts levenseinde, delen hun bevindingen met Rebecca.

blockquote
In het ‘Requiem’ zit de geur van dood, drama en mysterie.
Jules van Hessen over Mozarts 'Requiem'

Mozart Kugeln

Samen met Ab Nieuwdorp reist Rebecca vervolgens naar Wenen om de plekken te bezoeken die bij het leven en de dood van Mozart een belangrijke rol speelden. Zo bezoeken ze de Sankt Marxer Friedhof en Mozarts laatste woon- en werkplaats. Natuurlijk bespreken ze ook nog even de welbekende Mozart merchandise - van bustes en t-shirts tot... de Mozart Kugeln.

Van Mozarts 'Lacrimosa' tot 'Die Zauberflöte'

Het mysterie van Mozart is natuurlijk niet compleet zonder zijn muziek. Zijn dood is verweven met het 'Requiem', maar ook zijn opera's, symfonieën, oratoria en sonates dragen bij aan het levensverhaal dat in de podcast wordt verteld. De muziek dient dan ook als zeer toepasselijke soundtrack. Benieuwd welke muziek je hoort tijdens het luisteren? Alle werken zijn in onderstaande afspeellijst verzameld:

Deel dit artikel