Waar ligt het hart van Frédéric Chopin? En dan niet alleen figuurlijk... In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ duiken Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp in het mysterieuze verhaal rondom deze vraag.

Beluister de podcast 'Klassieke Mysteries - 4. Waar ligt het hart van Chopin?' via NPO Radio 4, iTunes, Spotify of de RSS-feed.

De Poolse componist en pianist Frédéric Chopin ging op 39-jarige leeftijd dood in Parijs. Zijn leven lang had hij kwaaltjes en een slechte gezondheid, maar toch groeide hij uit tot één van de allerbekendste componisten ooit. Chopins hart lag bij de piano, bij opera's en bij de vrouwenstem – maar waar ligt zijn fysieke hart zelf? Rebecca en Ab volgen in de podcast 'Klassieke Mysteries' de laatste voetstappen van Chopin in Parijs en gaan op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Parijs en Warschau

Het verhaal begint in Parijs, waar Rebecca en Ab langsgaan bij het appartement waar Chopin overleed en waar ze zijn graf op begraafplaats Père Lachaise bezoeken. Eenmaal daar onthult Ab dat het lichaam van Chopin er weliswaar ligt, maar dat er een stukje mist: zijn hart. Om dit mysterieuze verhaal verder uit te pluizen, reizen ze door naar Warschau, waar Chopin werd geboren. Ze gaan naar zijn geboortehuis, praten met Michal Witt - een Poolse wetenschapper die een heel bijzondere rol had in het onderzoek naar Chopins hart - én brengen een bijzonder bezoekje aan de Heilige Kruiskerk. Terug in Nederland gaat Rebecca langs bij religiewetenschapper Brenda Mathijssen, die als bijnaam Dokter Dood heeft, om haar alles te vragen over begraafplaatsen, relikwieën en de angst om levend begraven te worden.

blockquote
Chopin leed aan taphephobie: de angst om levend begraven te worden.
Brenda Mathijssen, 'Dokter Dood'

Polonaises, études en de 'Marche Funébre'

Geen Chopin zonder muziek: de componist liet een fantastisch oeuvre aan voornamelijk pianomuziek achter. In de Chopin-aflevering van 'Klassieke Mysteries' is een selectie van deze muziek te horen als soundtrack van het verhaal. Benieuwd welke muziek je hoort tijdens het luisteren? Alle werken zijn in onderstaande afspeellijst verzameld:

Deel dit artikel