Hoe komt het dat componist Joseph Haydn... twee schedels had? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van deze klassieke componist. 

Beluister de podcast 'Klassieke Mysteries - 2: Waarom had Haydn twee schedels?' via NPO Radio 4, iTunesSpotify, Stitcher of de RSS-feed.

In een verborgen mausoleum in het Oostenrijkse stadje Eisenstadt staat een marmeren graftombe. Het is het graf van componist Joseph Haydn, die in 1809 overleed. Haydn was een groot en geliefd componist en had een gezegend leven, maar ná zijn dood ging het hem wat minder goed af.

Een verborgen mausoleum

Rebecca en Ab zijn in Eisenstadt, waar Ab plotseling onthult waarom ze daar zijn: er ligt een mysterie verborgen onder de plaatselijke kerk. Op die plek, in het graf van Haydn in een weggestopt mausoleum, hebben namelijk heel lang twee schedels gelegen. En dat terwijl Haydn toch echt altijd maar één hoofd had. Rebecca en Ab gaan op onderzoek uit op de plekken waar Haydn tijdens en na zijn dood verbleef.

blockquote
De twee mannen kochten de grafdelver om. Met kwade bedoelingen...
Ab Nieuwdorp over het graf van Haydn

Frenologie

Om nog beter inzicht te krijgen in het verhaal, gaat Rebecca langs bij prof. dr. Erik Scherder, die haar meer kan vertellen over de mysterieuze wetenschap van de frenologie. In Wenen bezoeken Rebecca en Ab vervolgens nog de Musikverein, waar ze te rade gaan bij archivaris prof. dr. Biba, en komen ze steeds dichterbij de bloedstollende waarheid. 

Van Haydns 'Kaiserhymne' tot de 'Abschieds-Sinfonie'

De prachtige muziek van Joseph Haydn, waaronder natuurlijk een paar van zijn symfonieën, is in de podcast de perfecte soundtrack voor bij het spannende verhaal. Benieuwd welke muziek je hoort tijdens het luisteren? Alle werken zijn in onderstaande afspeellijst verzameld:

Deel dit artikel