Wat is er waar van het gerucht dat Beethoven... is vermoord? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van deze klassieke componist.

Beluister de podcast 'Klassieke Mysteries - 3: Werd Beethoven vergiftigd?' via NPO Radio 4, iTunesSpotify, Stitcher of de RSS-feed.

Op 26 maart 1827 overleed in Wenen de inmiddels stokdove componist Ludwig van Beethoven. Rebecca heeft in een biografie van Beethoven gelezen dat hij de laatste paar jaar van zijn leven last had van nogal wat onsmakelijke symptomen die zouden kunnen wijzen op een vergiftiging. Ze deelt haar bevindingen met Ab, die het verhaal aanvult met weer een ánder mysterie van Beethoven - namelijk de laatste woorden die hij zou hebben uitgesproken op zijn sterfbed. Wat is er waar van de verhalen?

De voetstappen van Beethoven in Wenen

Om daar achter te komen, gaan Rebecca en Ab naar Wenen, waar ze het graf van Beethoven op het Zentralfriedhof bezoeken. Na de begraafplaats nemen ze de metro naar Heiligenstadt, waar Beethoven een deel van zijn leven doorbracht en waar hij het indringende Heiligenstädter Testament schreef. In de binnenstad van Wenen bezoeken ze één van de huizen waar Beethoven heeft gewoond, en bespreken ze zijn grote voorliefde voor wijn.

blockquote
De wijnliefhebbende Ludwig van Beethoven werd ook wel Loodwig van Beethoven genoemd.
Wijnkenner Ilja Gort over de alcoholverslaving van Beethoven

Wijnverslaving en vreemde syptomen

Rebecca spreekt terug in Nederland wijnexpert Ilja Gort, die haar meer vertelt over het alcoholgebruik in de 19e eeuw. Hoe schadelijk was de wijn in die tijd, en was Beethovens verslaving mogelijk dodelijk? Nog niet helemaal tevreden, gaat Rebecca naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag, waar ze forensisch patholoog Hans de Boer het symptomenlijstje voorlegt. Die stelt een tweede mogelijke doodsoorzaak voor...

Van Beethovens 'Vijfde' tot 'Für Elise'

Geen Beethoven zonder muziek: zijn symfonieën, sonates, cantates en concerten dienen in de podcast als sfeermaker, soundtrack en rustpunt bij het bloedstollende avontuur. Benieuwd welke muziek je hoort tijdens het luisteren? Alle werken zijn in onderstaande afspeellijst verzameld:

Deel dit artikel