Motoriek, sensoriek, emotie, cognitie, empathie: het komt allemaal kijken bij het bespelen van een instrument. In de studio van De Klassieken vertelde prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, waarom muziekmaken zo belangrijk is voor kinderen.

Maandag 18 juni 2018 was prof. dr. Erik Scherder te gast in de studio van De Klassieken tijdens de grote opening van de actie Klassiek Geeft 2018, waarbij NPO Radio 4 i.s.m. Instrumentendepot Leerorkest twee weken lang aandacht besteedt aan de muzikale ontwikkeling van basisschoolkinderen. De hoogleraar neuropsychologie en bewegingsleer, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, legde uit waarom muziekeducatie zo belangrijk is.

blockquote
Muziekspelen is een supercombinatie van alle factoren
Prof. dr. Erik Scherder

Een uitdaging voor je brein

Het bespelen van een instrument is allesomvattend, aldus Scherder. Motoriek, sensoriek, emotie, cognitie: muziekspelen is een supercombinatie van alle factoren. Naar muziek luisteren is natuurlijk ook geweldig - daarbij komen emoties los.

En ook zingen is heel goed, zeker voor je motoriek. Maar de grote netwerken in je brein worden pas echt volledig uitgedaagd bij het bespelen van een instrument.

Muziek: een rijkdom van jewelste

Die grote netwerken moeten worden onderhouden en daarvoor moet je oefenen. Als je aan een instrument begint, zijn er stofjes die ervoor zorgen dat je beter wil worden. Op deze manier ontwikkelt het brein zich en worden er nieuwe verbindingen gemaakt in dat enorme netwerk. Scherder haalde er een Engelse uitdrukking bij: "Neurons that fire, are neurons that wire", gevolgd door zijn eigen vertaling: "Zenuwcellen die vuren, zoeken hun buren."

Het brein wordt gedurende je leven steeds complexer en complexer. Een zenuwcel werkt het mooiste als hij elke keer nèt even iets anders wordt aangestuurd. En dat is precies wat muziek doet: het ontstaat op het moment, is altijd net even anders en daarom ontzettend uitdagend voor de hersenen. Kortom: het is een rijkdom van jewelste.

Prof. dr. Erik Scherder en presentator Ab Nieuwdorp
Prof. dr. Erik Scherder en presentator Ab Nieuwdorp
Prof. dr. Erik Scherder en presentator Ab Nieuwdorp

Klassiek Geeft

Met de actie Klassiek Geeft wil NPO Radio 4 aandacht besteden aan de muzikale ontwikkeling van kinderen. De zender vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen op de basisschool de kans krijgen om een instrument te spelen. Daarom worden luisteraars twee weken lang opgeroepen om te doneren aan het Instrumentendepot Leerorkest.

Dit depot leent als nationale 'instrument-o-theek' muziekinstrumenten uit aan leerorkesten door heel Nederland. Met de donaties kan het depot hun instrumenten onderhouden en willen ze een bus aanschaffen om de missie door het hele land verder uit te dragen. Wil jij ook bijdragen? Tijdens de actieperiode kun je op NPO Radio 4 een muziekstuk aanvragen of een live aankondiging op zender doen. Lees alles over deze actie op de site van Klassiek Geeft.

Deel dit artikel