De opdracht: kies een stuk van Mozart waar jij iets mee hebt, kom naar Casco in Amsterdam-Noord en speel het voor ons. NPO Radio 4 vroeg in het kader van de Mozartweek 2019 vijf pianisten om voor een klein camera- en opnameteam hun Mozartkunsten te tonen. Het resultaat? Mozart uncut: opnames in één take, rauw en puur natuur. De audio-opnames klinken tijdens de Mozartweek in De Klassieken bij Ab Nieuwdorp, maar wij hebben de prachtige video's bemachtigd.

Voor een mooie opname heb je weinig nodig, zo blijkt. In de donkere loods in Amsterdam-Noord waren de enige hulpmiddelen een paar spotlights en een prachtige vleugel. Wie gingen de uitdaging aan?

Nino Gvetadze: Rondo in D

De Georgische pianiste Nino koos als haar favoriete Mozart de 'Rondo in D grote terts'. "Het is mijn lievelingsstuk, want het zit vol kleuren en energie."

Thomas Beijer: Pianosonate nr. 9

De ultieme favoriet van Thomas is de 'Pianosonate nr. 9 in D majeur, KV 311'. "Het is alsof de sonate is weggelopen uit één van Mozarts opera's. Ik hoor de Italiaanse woorden door de muziek heen. Woorden als... cara en amore."

Daria van den Bercken: Pianosonate nr. 2, deel II

Het lievelingsstuk van Daria is het tweede deel van de 'Pianosonate nr. 2 in F majeur, KV 280', een vroege sonate van Mozart. "Het zit vol met grapjes."

Ben Kim: Pianosonate nr. 2, deel I

Pianist Ben Kim koos ook voor de 'Pianosonate nr. 2 in F', maar dan het eerste deel. "Het is een sonate die me zeer dierbaar is."

Lucie Horsch: Pianosonate nr. 14


We kennen haar voornamelijk als voortreffelijk blokfluitiste, maar de jonge Lucie Horsch heeft nog veel meer in haar mars. Zo is ze ook een ster achter de vleugel! Als favoriete Mozart koos ze het eerste deel van zijn 'Pianosonate nr. 14'.

Deel dit artikel