Anna uit Letland, Teresa uit Estland, Ella uit Nieuw-Zeeland, Petros uit Griekenland en Camillo uit Italië vormen samen het internationale Robert Quintet. Voor het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek maakten ze een gloednieuwe versie van het beruchte 'Derde pianoconcert' van Sergej Rachmaninov.

Weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is de rubriek Vrij Spel. Presentatrice Jet Berkhout daagt elke week jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Zaterdag 27 april 2019 was het de koninklijke beurt aan de vijf musici van het Robert Quintet, die live in de NPO Radio 4-studio hun verrassende en zeer energieke versie van Rachmaninovs 'Pianoconcert nr. 3' ten gehoren brachten.

'Pianoconcert nr. 3' van Rachmaninov

Het driedelige concert voor piano en symfonieorkest is één van Rachmaninovs succesvolste én allermoeilijkste werken. De muziek is bijzonder veeleisend en wordt daarom vaak ingezet bij professionele concoursen. De Russische componist schreef het concert in 1909, met als intentie zijn kwaliteiten als pianist tentoon te stellen. Kenmerkend voor het stuk zijn de lyrische en melancholische thema’s.

Robert Quintet

De musici van het Robert Quintet leerden elkaar kennen op het Utrechts Conservatorium en delen een diepe passie voor kamermuziek. Met Robert Schumanns 'Pianokwintet' als uitgangspunt richtten ze samen het kwintet op, gebaseerd op energie, durf en vertrouwen. Petros (piano), Anna (viool), Ella (viool), Teresa (altviool) en Camillo (cello) zoeken altijd naar nieuwe manieren om zichzelf en de luisteraar uit te dagen.

Deel dit artikel