In de rubriek 'Vrij Spel' van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek daagt presentatrice Jet Berkhout jonge talentvolle musici uit om een persoonlijke en nieuwe versie van een bekend klassiek stuk te maken. Zaterdag 9 maart 2019 waren de mannen van ensemble 3Violas te gast. Ze lieten horen dat Rachmaninovs 'Vocalise' - geschreven voor stem en piano - ook geweldig klinkt op drie altviolen. En als dancehit.

Rachmaninov schreef de 'Vocalise' voor stem en piano, maar wat houdt stem dan precies in? De originele publicatie (uitgegeven in 1912) verwijst naar een sopraan óf een tenor, maar is nog nooit door een tenor voorgedragen. Dit komt omdat het bereik van de mannelijke stem - één octaaf lager dan een sopraan - niet zo lekker klinkt met de bijbehorende pianobegeleiding. Als je een 'Vocalise' aanzet, hoor je dus altijd een vrouw. Rachmaninov droeg het zelfs op aan een sopraan, namelijk Antonia Nezhdanova. Het volledige stuk wordt meestal in z'n geheel gezongen met de 'ah'-klank.

Meer over 3Violas

De drie talenten achter het altvioolensemble 3Violas zijn Floris Faber, Geerten Feller en Hessel Moeselaar. De mannen ontmoetten elkaar op het Conservatorium van Amsterdam, waar ze alledrie de drang voelden om buiten de klassieke grenzen te kijken. Hun roots zijn klassiek, maar bij elk optreden weten ze te verrassen met kruisbestuivingen en originele arrangementen. Daarnaast zijn ze improvisatiepro's - de ideale combinatie voor de rubriek Vrij Spel.

De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzendingen op zaterdag. 

Deel dit artikel