NPO Radio 4-presentator Hans van den Boom (64) is al jaren het vaste gezicht van programma's als Het AVROTROS Vrijdagconcert, Spiegelzaal, het Prinsengrachtconcert en Het Zondagochtend Concert. Hoe ervaart Hans het radiomaken tijdens de coronacrisis? 

In plaats van werken achter het bureau bij AVROTROS in Hilversum, worden de programma's nu voorbereid vanuit Hans' werkkamer in zijn huis in Almere. "Ik werk nu vooral thuis op mijn werkkamer achter de laptop en tussen de talloze boeken en cd's. Er kan - dankzij de moderne technieken - op afstand heel veel." Hoe vindt de rest van het huishouden de nieuwe werkomstandigheden? "Mijn vrouw heeft er weinig last van dat ik thuis werk, maar vindt het helemaal niet erg als ik af en toe weg ben."

De werkkamer van Hans
De werkkamer van Hans
De werkkamer van Hans

Alleen in het radiohuis

Voor de uitzendingen moet Hans wel naar Hilversum. "Dat is op dit moment redelijk saai. Tijdens de uitzending ben ik de enige aanwezige in het radiohuis van NPO, maar ik luister graag naar de muziek die ik zelf uitzend." Liever presenteert Hans live concerten vanuit TivoliVredenburg in Utrecht of Het Concertgebouw in Amsterdam. "Een live concert presenteren is natuurlijk veel leuker. De spanning voorafgaand aan een concert en de verwachtingsvolle binnenkomst van het publiek geven extra energie. Er gaat niets boven de liveklanken van een symfonieorkest en bovendien is het een fijn gevoel om met z'n allen in een concertzaal een muziekstuk te beleven."

In plaats van de live concerten, worden er nu opnames uit het archief uitgezonden. "De vervangende uitzendingen zijn gebaseerd op wat er eigenlijk geprogrammeerd stond. Het concert is dan weliswaar niet live, maar thuis krijg je toch de oorspronkelijke stukken te horen. Het liefste live-uitvoeringen uit ons eigen archief. Dat draagt bij aan de concertbeleving."

Mahler in podcastvorm

Naast het presenteren van de uitzendingen op NPO Radio 4, heeft Hans zich op een nieuw project gestort: podcasting! AVROTROS heeft verschillende succesvolle podcastseries over en met klassieke muziek, waaronder Klassieke Mysteries, Beethoven is meer dan een hond, Alle wegen leiden naar Morricone en Fit op 4, en met de nieuwste bijdrage van Hans kan daar een bijzondere nieuwe titel aan worden toegevoegd: de zevendelige serie Gustav Mahler... Aangenaam!. Hans: "Het is mijn eerste bijdrage aan de podcasts en ik heb zelf bedacht dat het over Mahler zou moeten gaan."

Waarom Mahler? "Op de eerste plaats omdat hij een groot componist is en ik best wel wat van de materie afweet. En zijn muziek is meer dan fantastisch. Maar ook omdat in 2020 het Mahler Festival zou plaatsvinden. Door de coronacrisis gaat het festival helaas niet door. Gelukkig is er op NPO Radio 4 een pleister op de wond: van 8 t/m 17 mei klinkt er een alternatief Mahler Festival, waarbij álle symfonieën en liederencycli van Mahler worden uitgezonden. Ook op NPO 2 Extra is er veel Mahler te beleven. En vanaf 6 mei is mijn podcast te beluisteren."


Meer verhalen dan op radio

Wat kunnen luisteraars verwachten als ze de podcast Gustav Mahler... Aangenaam! aanklikken? "We hebben een eenvoudige vorm bedacht. Mijn collega Rebecca van der Weijde, een nieuwsgierig en onbeschreven blad, stelt mij vragen over Mahler en ik geef antwoord. Rebecca durft de stap naar de symfonieën van Mahler nog niet zo aan en vindt de muziek wat zwaar en ontoegankelijk, maar ik ga haar bewijzen dat er ook zoveel moois tussenzit. Ik vertel alles over het leven van Mahler en laat tussendoor muziek horen. Denk een beetje aan het boek van Max Euwe: 'Oom Jan leert zijn neefje schaken'."

blockquote
Oom Jan leert zijn neefje schaken. Maar dan over Mahler.
Hans van den Boom over de podcast Gustav Mahler... Aangenaam!


Hans: "Het grote voordeel van een podcast is dat je 'm kunt beluisteren op het tijdstip dat je zelf kiest. Je luistert net zolang je zelf wilt en je kunt altijd de draad weer oppakken. Daarom kun je in een podcast best wat meer informatie stoppen dan je bij een 'normaal' radioprogramma zou doen. Zo hebben we in zeven afleveringen een net overzicht gemaakt."
 
En wie moeten de podcast zéker gaan luisteren? "De mensen die zich afvragen wie Gustav Mahler eigenlijk was en waarom zoveel muziekliefhebbers met hem weglopen. En iedereen die een beetje op weg geholpen wil worden."

Gustav Mahler... Aangenaam! is vanaf 6 mei te beluisteren via Apple Podcast, Spotify en NPO Radio 4.

Deel dit artikel