In de rubriek 'Vrij Spel' van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek daagt presentatrice Jet Berkhout jonge talentvolle musici uit om een persoonlijke en nieuwe versie van een bekend klassiek stuk te maken. Zaterdag 2 maart 2019 was het de beurt aan de 24-jarige pianist Ramon van Engelenhoven. Ramon liet in de studio een unieke en eigen versie van Mozarts Christelijke lofzang 'Ave verum corpus' horen.

In 1791 schreef Wolfgang Amadeus Mozart de lofzang 'Ave verum corpus'. Letterlijk vertaald: Gegroet, waarachtig lichaam. Hij componeerde het stuk voor zijn vriend Anton Stoll, muzikaal assistent in de parochie van het Oostenrijkse plaatsje Baden. Die liet het horen tijdens het feest van Sacrementsdag. Het 'Ave verum' is maar kort - slechts 46 maten - en geschreven voor koor, strijkers en orgel. Het stuk werd voltooid op 17 juni 1791 - slechts zes maanden voor Mozarts dood.

Meer over Ramon van Engelenhoven

Hij is pas 24 jaar, maar heeft er al een indrukwekkende carriére opzitten: pianist Ramon van Engelenhoven won vele prijzen en concoursen (waaronder het Young Pianist Foundation Concours, waar hij de prestigieuze 'Grand Prix Youri Egorov' kreeg toegekend), volgde masterclasses bij pianogrootheden als Igor Roma en Alexandre Tharaud én nam eind 2018 zijn debuutalbum op binnen het talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert!. Binnen het traject was hij ook regelmatig te horen in NPO Radio 4-programma's en was op NPO 2 de documentaire 'AVROTROS Klassiek presenteert Ramon van Engelenhoven' te zien. Benieuwd naar de cd van Ramon? Leden van AVROTROS Klassiek krijgen het unieke en exclusieve album thuisgestuurd.

Lees meer over het lidmaatschap

 De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzendingen op zaterdag. 

Deel dit artikel