De concertserie Het Zondagochtend Concert bestaat in 2019 maar liefst 25 jaar! Om dit te vieren wordt de start van het gloednieuwe seizoen feestelijk gevierd met een jubileumconcert op zondag 1 september 2019. Maar ook de rest van seizoen 2019-2020 heeft veel moois in petto.

Drama, romantiek en feestgedruis door fantastische musici als de Taiwan Philharmonic, Rusquarte en de huisensembles het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor: seizoen 2019-2020 is met recht een feestseizoen te noemen. Het hele jaar lang kun je genieten van de best aangeschreven nationale en internationale ensembles, geweldige solisten en jong talent uit binnen- en buitenland. Bekijk de brochure van seizoen 2019-2020.

Wat is Het Zondagochtend Concert?

Het Zondagochtend Concert staat al 25 jaar garant voor de allermooiste muziek door de allerbeste ensembles en solisten. De formule is simpel: elke zondagochtend om 11:00 uur is er een concert van een uur, live in de Grote Zaal of de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Het concert wordt live uitgezonden op NPO Radio 4 en wordt gepresenteerd door Hans van den Boom. Voor het concert vindt in de Spiegelzaal van Het Concertgebouw het voorprogramma plaats.  Spiegelzaal is een actueel en informatief programma met korte, live optredens. Bezoekers van Het Zondagochtend Concert hebben gratis toegang tot de Spiegelzaal.


Hoogtepunten in het nieuwe seizoen

1 september 2019: Het grote jubileumconcert
25 jaar Het Zondagochtend Concert - dat moet gevierd worden! Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Antony Hermus speelt een feestelijk programma met werken van Copland, Verdi, Prokofjev en Tsjaikovski. Leuk detail: Verdi's 'Ouverture uit La forza del destino' en Tsjaikovski's 'Capriccio italien' klonken ook tijdens het allereerste Zondagochtend Concert ooit, op 4 september 1994.

6 oktober 2019: Verhalen met een glansrol voor de altviool
Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Alexander Vedernikov schetst twee bijzondere verhalen: Wagenaars Ouverture 'Cyrano de Bergerac' en Berlioz' 'Harold en Italie'. De glansrol van de ochtend is voor nóg een Alexander: de Russische altviolist Alexander Zemtsov.

27 oktober 2019: Cellospektakel in de Grote Zaal
Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson en cellisten Harriet Krijgh en Kaori Yamagami brengen lef en humor naar Het Concertgebouw met muziek van Merula, Vivaldi en Grieg.

8 december 2019: Een liefdesverklaring van Arthur Jussen
Pianist Arthur Jussen brengt een virtuoze liefdesverklaring aan de muziek met Schumanns 'Pianoconcert', samen met het Residentie Orkest o.l.v. Nicolas Collon. Daarnaast klinkt er romantische lyriek met de 'Suite' uit Strauss' 'Der Rosenkavalier'.

2 februari 2020: Anna Fedorova's Rachmaninov-pelgrimage
Zeg je Het Zondagochtend Concert, dan zeg je Anna Fedorova. De pianiste scoort op het YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek miljoenen views met haar Rachmaninov-uitvoeringen. Ook dit concert zal ongetwijfeld weer een hit worden. Anna speelt samen met het Sinfonieorchester St. Gallen o.l.v. Modestas Pitrènas het 'Eerste pianoconcert in fis' van de Russische componist. Het orkest speelt daarnaast het romantische 'Romeo en Julia' van Tsjaikovski.


22 maart 2020: Vier Beethovens verjaardag met de (klein-)kinderen
Een doodgewoon jongetje uit de Duitse stad Bonn groeide uit tot een van de bekendste componisten allertijden. Zo bekend, dat de hele wereld zijn 250e verjaardag viert! In het bijzondere familieconcert Beethoven is jarig (6+) brengen het Noord Nederlands Orkest o.l.v. Pieter-Jelle de Boer en acteur Bas Keijzer een spannend verhaal vol prachtige muziek. Vrouwkje Tuinman verzorgt de tekst en Bart Oomen de regie. Symfonieën, marsen, pianomuziek - de kinderen krijgen een stoomcursus Beethoven.

10 mei 2020: Drama en poëzie door jong talent
Pianobegeleider Julius Drake nodigt talentvolle, jonge vocalisten uit voor een programma vol dramatisch en poëtisch Mahler. Mezzosopraan Fleur Barron en bariton James Newby zingen een selectie uit zijn 'Lieder' en 'Lieder und Gesänge'.

Deel dit artikel