Poëzie, literatuur en muziek komen samen in het gloednieuwe seizoen van de concertserie Het AVROTROS Vrijdagconcert. Zelden gehoord, speciaal voor de serie gecomponeerd óf klassiek en gevestigd - het repertoire dit seizoen is een mooie mix van muzikale uitersten, gebracht door diverse grote dirigenten en solisten.

Volgens de Griekse mythologie huisden de negen muzen met hun vader Apollo op de berg Parnassos. In de serie AVROTROS Vrijdagconcert zijn zij in seizoen 2019-2020 weer bijeen: in veel concerten zijn poëzie, literatuur en muziek met elkaar verenigd. Zo liet Berlioz zich voor 'Harold en Italie' door Lord Byron inspireren en keek Benjamin Britten goed naar de werken van Arthur Rimbaud. Maar ook in de muziek van Wagenaar, Strauss, Diepenbrock, Debussy en Prokofjev spelen de letteren een grote rol.

Bekijk de brochure van seizoen 2019-2020.

Hier gebeurt iets bijzonders

In seizoen 2019-2020 ligt de focus ook op Albert Roussel. Dat staat garant voor unieke concerten, net als de aandacht voor koorwerken van Daan Manneke en zelfs Francis Poulenc en Felix Mendelssohn. Een Nederlandse première van Sofia Goebaidoelina naast Haydn en Strauss, Britten naast Beethoven, Sibelius naast Walton: dat moet wel iets uitzonderlijks opleveren.

Dirigenten en solisten van naam nemen u mee in deze heerlijke wereld. Van Karina Canellakis, de nieuwe chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, tot Alexander Vedernikov, van Vasily Petrenko tot Elim Chan. Violiste Leila Josefowicz en haar collega Simone Lamsma, bas Henk Neven, de pianisten Nino Gvetadze en Ronald Brautigam. Het Groot Omroepkoor, Amsterdam Sinfonietta, de Nederlandse Bachvereniging... Mooier kan het weekend toch niet beginnen, toch?

Wat is Het AVROTROS Vrijdagconcert?

In Het AVROTROS Vrijdagconcert hoor je wekelijks live de mooiste concerten door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en gastensembles, uitgevoerd in de Grote Zaal van het Utrechtse muziekcentrum TivoliVredenburg. Het AVROTROS Vrijdagconcert is een productie van AVROTROS in samenwerking met NPO Radio 4, NTR, de Stichting Omroep Muziek en TivoliVredenburg. De concerten worden live uitgezonden op NPO Radio 4 en een selectie ervan komt naderhand op het YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek te staan.
 

Deel dit artikel