Het jaar is nog maar net begonnen, maar de concertprogramma's voor het volgende seizoen zijn alweer bekend. In seizoen 2020-2021 zit Het Zondagochtend Concert van AVROTROS en NPO Radio 4 bomvol muzikale verrassingen. Eindig je week ontspannen en geïnspireerd in de Grote of Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, met elke week fantastische orkesten, ensembles en korten en een variëteit aan geweldige solisten, musici en dirigenten. De kaartverkoop voor de serie is op dinsdag 20 februari 2020 gestart. Benieuwd naar de programmering? Lees snel verder!

Van bekende gezichten tot nieuw, jong talent

Het nieuwe seizoen wordt geopend door een bekend gezicht en tevens vriendin van Het Zondagochtend Concert: pianiste Anna Fedorova. Na meerdere succesvolle uitvoeringen van pianoconcerten en symfonieën van Rachmaninov en Tsjaikovski, speelt ze op 6 september Rachmaninovs 'Pianoconcert nr. 4'. Daarmee is de pianoconcerten-cyclus rond.

Maar het podium wordt ook betreden door nieuwe, jonge talenten: kijk naar violist Niek Baar, die 20 september soleert bij het Concertgebouw Kamerorkest met muziek van Dvořák en Ravel. Niek was in 2018 het eerste talent dat deelnam aan het traject 'AVROTROS Klassiek presenteert!'.

Jubileumfeestjes en familieconcerten

Je kan daarnaast genieten van Noorse volksmelodieën door het Bergen Philharmonisch Orkest, inspirerend Mozart door fluitiste Emily Beynon, Beethoven onder leiding van Philippe Herreweghe en het jubileumfeest van het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor, die in 2020 hun 75-jarig jubileum vieren. Met natuurlijk ook de nieuwe chef-dirigenten Karina Canellakis en Benjamin Goodson.

Wil je de kinderen of kleinkinderen meenemen naar de concertzaal? Dat kan: er staan weer twee familieconcerten op het programma. Zondag 1 november speelt de Nordwestdeutsche Philharmonie o.l.v. Sander Teepen een griezelig Halloweenconcert, waarbij acteur Lourens van den Akker het spannende verhaal vertelt, en op zondag 11 april brengt acteur Remko Vrijdag samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest het sprookje van 'De componist en de koningin' muzikaal tot leven.

Hoogtepunten uit seizoen 2020-2021

• Zondag 6 september speelt pianiste Anna Fedorova samen met de Nordwestdeutsche Philharmonie o.l.v. Yves Abel het 'Pianoconcert nr. 4' van Rachmaninov. Daarnaast speelt het orkest de 'Slavische dansen' van Dvořák en de 'Polovtzer-dansen' van Borodin. 

• Stichting Omroep Muziek viert feest! Op zondag 13 september wordt het 75-jarige jubileum van het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor groots gevierd. De gloednieuwe chef-dirigent Karina Canellakis leidt het orkest en sopraan Elena Tsallagova, tenor Sergey Skorokhodov en bas Alexander Vinogradov schuiven aan als solist. Op het programma staan Dvořáks 'De watergeest' en Rachmaninovs 'De klokken'.

• Zondag 8 november wordt het laatste staartje van het Beethovenjaar gevierd. Philippe Herreweghe leidt het Orchestre des Champs-Elysées door de 'Symfonie nr. 2' en 'Symfonie nr. 5'.

• Begin de kerstperiode goed met het concert door Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson en trompettist Håkan Hardenberger op zondag 6 december. Muziek klinkt van Telemann, Bach, Beethoven en Händel en sopraan Miah Persson brengt het Zweedse Jul naar Nederland met een selectie feestelijke en Zweedse kerstliederen.

• Klassiek meets jazz! Trompettist Eric Vloeimans laat op zondag 31 januari samen met het Koperensemble van het Concertgebouworkest werken van Händel, Bach en Vivaldi horen. Het programma 'Royal Baroque' brengt de twee genres samen, volgens Vloeimans zelf "een waanzinnige combi".

• De jonge Engelse pianist Martin James Bartlett speelt op zondag 28 maart werken van Rameau, Couperin, Beethoven, Rachmaninov, naast Stravinsky's prachtige ‘Vuurvogel’.

Bekijk heel seizoen 2020-2021 van Het Zondagochtend Concert
 

Deel dit artikel