In talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ geeft AVROTROS jonge klassieke muziektalenten een flinke boost bij de start van hun professionele carrière. Gedurende een paar maanden doen de talenten media-ervaring op in de AVROTROS-programma's op NPO Radio 4, bouwen ze aan hun portfolio met de opname en uitgave van een professionele cd en staan ze in de studio voor een professionele fotoshoot. Per jaar doen er drie jonge musici of ensembles mee aan het talentprogramma. De huidige talenten zijn de 26-jarige klarinettiste Annemiek de Bruin, de 29-jarige celliste Irene Kok en de 26-jarige pianist Laurens de Man. Samen vormen ze het Chimaera Trio.

Om het talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ mogelijk te maken, hebben we je hulp nodig! Voor €7,50 per jaar help je AVROTROS dit traject te realiseren. Als lid ontvang je drie keer per jaar de exclusieve cd's die we met de talenten opnemen. Daarnaast kun je kiezen uit een uniek samengesteld aanbod van arrangementen en kortingen voor klassieke concerten en krijg je elke donderdag de ledenmail in je mailbox, vol klassieke nieuwtjes, interessante winacties en kijk- en luistertips. Lees meer over het lidmaatschap.

Ja, ik wil AVROTROS KLASSIEk SteUNEN! 

Het huidige talent: Chimaera Trio

Eind oktober 2019 zijn drie kersverse musici aan het talentprogramma begonnen: Annemiek, Irene en Laurens, samen het Chimaera Trio. De drie leerden elkaar kennen aan het Conservatorium van Amsterdam en spelen sindsdien als trio beroemde klarinettrio's. Ze wonnen de publieksprijs van de Storioni Ensemblewedstrijd en werden eerste bij het Tristan Keuris Kamermuziekconcours. Voor hun debuutalbum storten ze zich op muziek van Fauré, Bruch, Mahler en Rota. De cd komt naar verwachting eind december 2019 uit en wordt exclusief opgestuurd naar leden van AVROTROS Klassiek. Wil je de cd ook ontvangen? Word lid van AVROTROS Klassiek!

Vorige deelnemers aan het traject

Het eerste AVROTROS Klassiek-talent was violist Niek Baar. Op een Stradivarius-viool uit 1667 (beschikbaar gesteld door de Beare's International Violin Society) nam hij in 2018 bij AVROTROS zijn eerste cd op met werken van Bach, Mozart, Beethoven en Kreisler. Hij werd daarbij begeleid door de Amerikaanse pianist Ben Kim. 

De 23-jarige pianist Ramon van Engelenhoven was de tweede deelnemer aan het talenttraject. In het Muziekcentrum van de Omroep nam hij zijn debuut-cd op, met werken van Chopin, Skrjabin, Debussy en Poulenc. De cd kwam uit in december 2018 en werd door De Volkskrant beloond met vier sterren. "[...]; verder laat hij, zeker in het bloedmooi gespeelde Harmonies du soir van Liszt, horen hoe terecht het is dat hij drie jaar geleden als winnaar van het YPF-concours tegens de Youri Egorovprijs kreeg uitgereikt, de onderscheiding voor een talent met internationale potentie."

De derde deelnemer was de 26-jarige sopraan Elisabeth Hetherington. Samen met luitist en levenspartner David Mackor nam zij begin maart 2019 haar debuut-cd op in het Kerkje van Kortenhoef. De cd met luitliederen van John Dowland en tijdgenoten kwam eind april uit. 

Het vierde talent dat haar debuutalbum opnam binnen 'AVROTROS Klassiek presenteert!' was celliste Ella van Poucke (25). In juni 2019 stond ze samen met pianist Caspar Vos in de studio van het Muziekcentrum van de Omroep voor de opnames van haar allereerste cd, vol vrolijke en melancholische ouvertures.

Deel dit artikel