In talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ geeft AVROTROS jonge klassieke muziektalenten een flinke boost bij de start van hun professionele carrière. Gedurende een paar maanden doen de talenten media-ervaring op in de AVROTROS-programma's op NPO Radio 4, bouwen ze aan hun portfolio met de opname en uitgave van een professionele cd en staan ze in de studio voor een professionele fotoshoot. Per jaar doen er drie jonge musici of ensembles mee aan het talentprogramma. Het huidige talent is de 26-jarige sopraan Laetitia Gerards.

Om het talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ mogelijk te maken, hebben we je hulp nodig! Voor €7,50 per jaar help je AVROTROS dit traject te realiseren. Als lid ontvang je drie keer per jaar de exclusieve cd's die we met de talenten opnemen. Daarnaast kun je kiezen uit een uniek samengesteld aanbod van arrangementen en kortingen voor klassieke concerten en krijg je elke donderdag de ledenmail in je mailbox, vol klassieke nieuwtjes, interessante winacties en kijk- en luistertips. Lees meer over het lidmaatschap.

Ja, ik wil AVROTROS KLASSIEk SteUNEN! 

Het huidige talent: Laetitia Gerards

In juni 2020 is het zevende jonge talent begonnen aan het traject 'AVROTROS Klassiek presenteert!': sopraan Laetitia Gerards. Laetitia begon als klein meisje op de cello, maar ontdekte in haar tienerjaren haar stem en verlegde de focus naar zang. Als zangeres studeerde ze summa cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Niet veel later won ze de eerste prijs tijdens het Junior Deutekom Concours en het Prinses Christina Concours en ontving ze de Concertgebouw Young Talent Award. Inmiddels wortelt Laetitia flink in het Nederlandse muziekleven.

Op haar debuut-cd, opgenomen in het Muziekcentrum van de Omroep, zingt Laetitia onder begeleiding van haar vriend en pianist Thomas Beijer. Eén van de werken op de cd is door Beijer zelf geschreven: de liederencyclus 'A Lock Without A Key', waarin elementen uit het leven in coronatijd worden uitgelicht. De cd komt in augustus 2020 uit en wordt exclusief opgestuurd naar leden van AVROTROS Klassiek. Wil je de cd ook ontvangen? Word lid van AVROTROS Klassiek!

Vorige deelnemers aan het traject

Het eerste AVROTROS Klassiek-talent was violist Niek Baar. Op een Stradivarius-viool uit 1667 (beschikbaar gesteld door de Beare's International Violin Society) nam hij in 2018 bij AVROTROS zijn eerste cd op met werken van Bach, Mozart, Beethoven en Kreisler. Hij werd daarbij begeleid door de Amerikaanse pianist Ben Kim. 

De 23-jarige pianist Ramon van Engelenhoven was de tweede deelnemer aan het talenttraject. In het Muziekcentrum van de Omroep nam hij zijn debuut-cd op, met werken van Chopin, Skrjabin, Debussy en Poulenc. De cd kwam uit in december 2018 en werd door De Volkskrant beloond met vier sterren. "[...]; verder laat hij, zeker in het bloedmooi gespeelde Harmonies du soir van Liszt, horen hoe terecht het is dat hij drie jaar geleden als winnaar van het YPF-concours tegens de Youri Egorovprijs kreeg uitgereikt, de onderscheiding voor een talent met internationale potentie."

De derde deelnemer was de 26-jarige sopraan Elisabeth Hetherington. Samen met luitist en levenspartner David Mackor nam zij begin maart 2019 haar debuut-cd op in het Kerkje van Kortenhoef. De cd met luitliederen van John Dowland en tijdgenoten kwam eind april uit. 

Het vierde talent dat haar debuutalbum opnam binnen 'AVROTROS Klassiek presenteert!' was celliste Ella van Poucke (25). In juni 2019 stond ze samen met pianist Caspar Vos in de studio van het Muziekcentrum van de Omroep voor de opnames van haar allereerste cd, vol vrolijke en melancholische ouvertures.

De 26-jarige klarinettiste Annemiek de Bruin, de 29-jarige celliste Irene Kok en de 26-jarige pianist Laurens de Man - samen het Chimaera Trio - stonden als volgende talenten in de opnamestudio. Eind oktober 2019 namen ze hun eerste cd op, met werken van Fauré, Bruch, Mahler en Rota. De cd lag eind december op de deurmat bij leden van AVROTROS Klassiek.

Begin 2020 begon de volgende kersverse jonge musicus aan het talentprogramma: de pas 18-jarige pianist Nikola Meeuwsen. Op zijn 18e verjaardag kwam zijn debuut-cd uit, met muziek van Bach, Brahms, Schumann en Skrjabin.

Deel dit artikel