Wereldwijd wordt in 2020 het 250ste geboortejaar van Beethoven gevierd. Tijl Beckand reist hiervoor niet alleen door het leven en werk van de geniale componist, maar hij gaat ook de uitdaging van zijn leven aan: het dirigeren van de Negende Symfonie.

Voor Tijl Beckand is de 'Negende' een rode draad in zijn leven. In 'Tijl in het voetspoor van Beethoven' vertelt hij alles over zijn persoonlijke fascinatie, reist hij langs verwachte én onverwachte plekken om het verhaal van Beethoven en de Negende Symfonie op kenmerkende wijze te vertellen én gaat hij anderhalf jaar in training bij Jules van Hessen om zich het meesterwerk eigen te maken als dirigent.  "Een beetje vergelijkbaar met het kanaal overzwemmen zonder armen. En benen," aldus Tijl over zijn uitdaging.

blockquote
Het is vergelijkbaar met het kanaal overzwemmen zonder armen. En benen.
Tijl Beckand

Verbroedering en eenheid

De 'Negende Symfonie' is een stuk met een mythische status. De koorfinale – 'Ode an die Freude' – is zelfs herhaaldelijk in de Europese geschiedenis als lijflied voor verbroedering en eenheid gebruikt en is als officieel volkslied van de Europese Unie verkozen. 2020 is dus om meerdere redenen hét jaar om het voetspoor van Beethoven te volgen. 

'Tijl in het voetspoor van Beethoven' zie je vanaf 5 februari 2020 op NPO 2

Deel dit artikel