In de serie “Beckand & de Russen” dook Tijl Beckand dieper in de levens én de muziek van vijf Russische componisten. Samen stonden zij, halverwege de 19de eeuw, bekend als “Het Machtige Hoopje”.

Het Machtige Hoopje, soms ook de 'grote vijf' of simpelweg 'de vijf' genoemd, bestond uit: Mili Balakirev (1837-1910), Aleksandr Borodin (1833-1887), César Cui (1835-1918), Modest Moessorgski (1839-1881) en Nikolaj Rimski-Korsakov (1844-1908). Kenmerkend voor de componisten van Het Machtige Hoopje is dat zij geen officiële muziek opleiding hadden genoten. Behalve Balakirev, waren ze allen autodidact. Balakirev was ook de enige die muziek als voornaamste carrière had. Cui, Moesorgski en Rimski-Korsakov waren militairen en Borodin was een briljant scheikundige.

blockquote
In letterlijke zin waren de meesten dus amateurs – hele getalenteerde amateurs.. dat wel!
 

Het Machtige Hoopje kwam regelmatig bij elkaar om samen muziek te maken, muziek te analyseren. Ze waren daarmee altijd op zoek naar een unieke Russische muzikale identiteit. Hun muziek werd al snel de blauwdruk voor de Russische nationale stijl.

In zes afleveringen neemt Tijl je, samen met topmusici van het Hexagon Ensemble, Delta pianotrio, Club Classique en Duo Scholtes & Janssens, mee in het leven en de muziek van de componisten van Het Machtige Hoopje, met onder andere de Schilderijententoonstelling van Moessorgski, Shéhérazade van Korsakov, het tweede strijkkwartet van Borodin én een blik in de toekomst met muzikale impressies van de generatie componisten na Het Machtige Hoopje.

Deel dit artikel