Maandag 12 t/m vrijdag 16 oktober 2015 reisde Tijl Beckand elke avond naar een andere plek in Europa, om het verhaal achter bekende klassieke muziekstukken te ontdekken. Bekijk de uitzendingen online!

In de week van 12 september werd op NPO Radio 4 de Hart & Ziel Lijst 2015 bekendgemaakt: een lijst met de 300 meest geliefde klassieke werken. Tijl Beckand selecteerde de mooiste verhalen en dook in de geschiedenis van de klassieke muziek. 

blockquote
Dat de mooiste klassieke stukken in de Hart & Ziel Lijst op een rij worden gezet is heel goed. Maar de verhalen, die geven de diepte. Want het zijn de verhalen die klassieke muziek laten leven.
Tijl Beckand

Maandag 12 oktober: Mozarts 'Requiem'
In 1791 klopte een mysterieuze man aan de deur van Wolfgang Amadeus Mozarts huis in Wenen. Hij vroeg de componist in korte tijd een dodenmis voor hem te schrijven. Mozart zei ja, maar onrustige gevoelens kwelden hem. Het lijkt bijna alsof hij zijn eigen begrafenismuziek aan het componeren was, want niet lang daarna stierf hij. Het Requiem bleef onvoltooid achter. Leerling Franz Xaver Süssmayer voltooide Mozarts beroemdste werk. Tijl reisde af naar Wenen, waar hij vertelt over de raadselachtige opdrachtgever van het Requiem.

Mozart: Requiem

Dinsdag 13 oktober: Griegs 'Peer Gynt'
Zoals Nederland Johan Cruijff heeft, zo heeft Noorwegen Edvard Grieg: een nationaal symbool. Grieg zette het Noorse landschap op muziek. Zijn bekendste werk, Peer Gynt, schreef hij als muziek bij een toneelstuk van Henrik Ibsen over een mythisch figuur uit het dorp Vinstra, in de Ronde Bergen. Deze Peer Gynt ging liegend en bedriegend door het leven. Tijl reisde af naar het dorp van Peer Gynt, en trok door het Noorwegen van Edvard Grieg.

Grieg: Peer Gynt

Woensdag 14 oktober: Händels 'Messiah'
Georg Friedrich Händel was rond 1740 uitgerangeerd in Londen. Zijn Italiaanse opera's waren uit de mode en niemand zag hem meer staan. Hij vereenzaamde en overwoog terug te keren naar zijn Duitse geboortegrond. Wel begon hij aan het op muziek zetten van teksten uit de Bijbel, over de komst van de Messias. En toen kwam er plotseling een uitnodiging uit Dublin: of de grote Händel daar enkele concerten wilde geven? Met zijn 'Messiah' betekende het een wedergeboorte. Tijl reisde af naar Londen en Dublin, op zoek naar de wortels van Händels beroemdste werk.

Händel: Messiah

Donderdag 15 oktober: Dvořáks 'Stabat Mater'
Het Stabat Mater is een middeleeuws gedicht over de moeder Maria, die haar zoon Jezus aan het kruis ziet sterven. Het is inmiddels al zo'n acht eeuwen oud, maar werd in die tijd door honderden componisten op muziek gezet. Het werd een symbool van de ouder die zijn kind verliest. De Tsjech Antonín Dvořák kon hierover meepraten: in de tijd dat hij aan zijn Stabat Mater werkte, stierven twee van zijn kinderen. Tijl zwierf door Praag, op zoek naar de sporen van die dramatische gebeurtenis en de indrukwekkende muziek die het opleverde.

Dvořák: Stabat Mater

Vrijdag 16 oktober: Maria Callas
De sopraan Maria Callas was groter dan opera. Ze is al bijna veertig jaar dood, maar de herinnering aan haar zang blijft vers. Mensen die niet weten wat opera is, kennen wel haar naam. Als een godin werd de diva in 1959 binnengehaald in Amsterdam, waar ze zong in het Concertgebouw. 'Callas is door de muzen uitverkoren', juichte een recensent. Tijl liep door Amsterdam in de voetsporen van Callas.

Maria Callas

Deel dit artikel